Šta piti i jesti za zdravu žuč?

Žučni mjehur je maleni organ u obliku kruške smješten ispod jetre. Tu se prikuplja i pohranjuje žuč – tekućina koju stvara jetra. Žuč služi kao emulgator za masti i vitamine topljive u uljima u probavnom traktu i omogućava bolju apsorpciju masnih tvari iz crijeva
ZA ZDRAVU ŽUČ

Žuč izlučuje jetra, a važna je za probavljanje masnoća. Stoga moramo pripaziti na previše teška, masna i začinjena jela. Od masnoća treba upotrebljavati samo one biljne.

Čajevi

Borovičine bobice (pomažu kod bolesti žuči): Uzimamo tri puta na dan po jednu šoljicu čaja s nekoliko kapi pelinove tinkture i poljske preslice, i tako tokom tri dana.

Anđelika (pospješuje izlučivanje žuči), breza (pospješuje izlučivanje žuči) crvotočina, čičak (pospješuje izlučivanje žuči), iđirot (reguliše istjecanje žuči), kičica (reguliše smetnje u žučnom mjehuru, kopriva, majčina dušica, pasja ruža (divlja ruža), pelin (za ljude bez žučnog mjehura), poljska preslica, rosopas (otapa žučne kamence), rusomača, cikorija (pospješuje izlučivanje i isticanje žuči), turica (žučni kamenci i bolesti žučnog mjehura).

Čajevi koji pospješuju izlučivanje žuči: anđelika, artičoka (sok – otvara žučne kanale), krkavina, tetrljan, maslačak, matičnjak, neven (utiče na stvaranje i izlučivanje žuči), oman, metvica, rotkva, sapunika (korijeni), gencijana, žutika (otklanja zastoj žuči). Vrlo povoljno utiču na izlučivanje žuči i ove biljke: lopuh, vrisak, divlji luk, dubačac, pirika (i svježi sok od korijena), ribiz (olakšava isticanje žuči).

Jela – mješavine

Crveni luk, hren, rotkva, med: Nasjeckanom luku, soku od naribanog hrena ili prethodno neoguljenoj naribanoj rotkvi dodamo dvije kašike meda. Promiješamo i spremimo u staklenku. Smjesa je nakon nekoliko sati spremna za upotrebu. Uzimamo tri puta na dan po jednu kašiku.

Komentari

komentara