Šta oči govore o našem karakteru: osobe sa sitnim očima su snažne i izdržljive, a sa krupnim razdražljive i plašljive!

U mnogim starim istočnim tehnikama iscjeljivanja, oči i obrve su dio tijela pomoću kojeg se može naslutiti kakvo je stanje organizma i prijeti li čovjeku neka bolest. U ovom tekstu pročitajte šta obrve govore o nama i našem karakteru IOči predstavljaju cjelokupno mentalno i spiritualno stanje. Jedan su od najizraženijih instrumenata koji pokazuju fizičke, mentalne i spiritualne promjene. One govore sve.

A. Manji razmak, kao i kod obrva, posljedica je snažne yang-hrane u ranoj fazi trudnoće i pokazuje agresivniji, ograničen i postojan karakter, a i emocionalnu i intelektualnu domišljenost. Zbog neumjerenosti u proizvodima životinjskog porijela istaknuta je sklonost oboljenja srednjeg dijela tijela kao što su jetra, gušterača, slezena i bubrezi.

B. Širi razmak očiju uslovljen je pretežno yin-hranom uključujući salate, šećere i voće, a upozorava na opušten, neodlučan, spor ali nježan karakter.

 

Oči ukošene prema gore 

A. Oči koje su vanjskim rubom ukošene prema gore, posljedica su unošenja prekuhanih i presoljenih žitarica i povrća u periodu trudnoće i pokazuju sličnosti jasnog emocionalnog i intelektualnog karaktera.

B. Oči koje su vanjskim rubom ukošene prema dolje, formirane su manje kuhanom i soljenom hranom biljnog porijeka u trudnoći, uključujući voće i voćne sokove. Pokazuju nježniji karakter.
Veličina očiju

A. Sitnije oči uzrokovala je yang-hrana, uključujući dugo kuhanu hranu biljnog i životinjskog porijekla, koju je dijete primalo ne samo u majčinoj utrobi, nego se tako hranilo i tokom odrastanja. Ljudi s takvim očima su aktivni i sampouzdani. Odlikuje ih velika fizička snaga, vitalnost i izdržljivost. Ako su oči neuobičajeno sitne, karakter može biti oštar i agresivan.
B. Krupne oči su uzrokovane yin-hranom, kao što su kraće kuhano i sirovo povrće, voće i voćni sokovi, a pokazuju senzitivan, delikatan i plah karakter.
C. Neobično velike oči pokazuju živčane poremaćeje uključujući izrazitu senzitivnost, razdražljivost, nervozu, plašljivost i nedostatak samopouzdanja. Općenito govoreći, poželjno je da su oči muškarca sitnije i uže, a oči žene zaobljenije i otvorenije.

Očni kapci i trepavice

A. Jednostruki, priljubljeni kapci posljedica su ishrane u trudnoći koja je obilovala dugo kuhanim žitaricama i povrćem. Ukazuju na bistri um.
B. Dvostruki, opušteni kapci posljedica su majčine ishrane većim količinama masti i tekućina u trudnoći, a često predstavljaju i fizičku snagu.

Ipak, otečeni, crveni ili ljubičasti kapci pokazatelj su sadašnjeg prekomjernog uživanja u voću, šećeru i drugim zaslađivačima, povrću tropskog porijekla, pijenja velikih količina mineralne vode, bezalkoholnih napitaka i različitih alkoholnih pića i stimulanasa. Ovo stanje govori i o uzimanju droga i lijekova. Prate ga opća slabost probavnih funkcija i neuobičajena senzitivnost živčanih funkcija. Najčešće oboljeli organi su: bubrezi, crijeva, slezena, jetra, reproduktivni organi i hormonalne funkcije.

C. „Oči Feniksa“

Dio donjeg kapka (označen na crtežu uz ovaj tekst oznakom X) varira prema konstituciji razvijenoj u maternici. Kad je područje „X“ mlohavo i čisto, poznato je pod tradicionalnim nazivom „oči Feniksa“ i smatrano je znakom vođe. Ipak, ako područja „X“ nema ili ako je taj dio oka oštećen, u pitanju je nedostatak jasnog prosuđivanja.

D. Treptanje.

Učestalost treptanja manja je kod djece čija je konstitucija yang, snažna i aktivna i povećava se približavanjem dobu zrelosti. Zdrave odrasle osobe , u prosjeku, trepnu jedanput u 20 sekundi ili tri puta u minuti.

Osoba koja rijetko trepće je aktivnija, snažnije kondicije, fizički i mentalno. Osoba koja trepne više od tri puta u minuti nalazi se u fazi gubljenja zdravlja, zbog većih količina tekućine, voća, šećera i drugih vrsta namirnica i pića u svojoj ishrani.

Ako je treptanje neuobičajeno, osoba je živčano oboljela i iskusila ekstremnu senzitivnost, strah i razdražljivost.

Duge trepavice znak su unošenja obilja tekućine, sirovog povrća i voća i drugih yin-namirnica.

F. Ako su trepavice savijene prema vani, pokazuju neuobičajenu živčanu osjetljivost, a i faza degeneracije reproduktivnih funkcija zbog većih količina yin-hran; voća, voćnih sokova , vina, šećera, slatkiša, bezalkoholnih napitaka, aromatičnih i stimulativnih namirnica, a i droge i lijekova u ranom djetinjstvu.

G. Kraće trepavice posljedica su više yang-hrane, uključujući dugo kuhanu slanu hranu, prženu i pečenu hranu, namirnice životinjskog porijekla i manje količine žitarica i povrća.

H. Trepavice savijene prema unutra upozoravaju na neumjerenost u jakoj yang-hrani kao što su velike količine soli, mesa, jaja, ribe, kavijara i peradi, bez dovoljno žitarica i povrća, što bi poslužilo kao ravnoteža. Tada je čest slučaj nepravilne funkcije reproduktivnog sistema, posebno kod žena sa menstrualnim grčevima ili kod kojih dolazi do izostanka mjesečnice zbog kontrakcije jajnika. (aura.ba)