ŠTA NE SMIJETE RADITI OKO DVA SATA POPODNE?

Znate li da oko 14 h i ranoranioce i „sove“ hvata isti problem, a to je kriza pospanosti

 

Na osnovu mnogobrojnih višegodišnjih ispitivanja, naučnici su zaključili da čovječije tijelo posjeduje svojevrsni mehanizam koji tijelu pomaže da svoje vitalne funkcije uskladi sa periodima dana i noći u obliku ciklusa aktivnosti koji traje približno 24h, koliko i dan kako ga mi vremenski računamo. Pored općeg bioritma koji određuje funkcinisanje osnovnih organa (srca, mozga, pluća), postoje i bioritmovi pojedinih organa zasebno.

 

Tokom ispitivanja, uočeno je da se gotovo svi ljudi ponašaju vrlo slično i da očigledno postoji opšti obrazac čovjekovog bioritma. Njegovo poznavanje neophodno je zbog boljeg upoznavanja funkcionisanja sopstvenog tijela i svjesnog uticaja na aktivnosti kojima se bavimo kako bismo ih prilagodili sopstvenom prirodnom “časovniku” i bolje iskoristili povoljne trenutke za određene aktivnosti, a i da ne bismo nepotrebno nastojali da te iste aktivnosti obavljamo u periodima kada naše tijelo nije sposobno za to.

 

Neki su poslovi, jednostavno, suviše važni da biste ih ostavljali za poslije 14h… Znate li da oko 14 h i ranoranioce i „sove“ hvata isti problem, a to je kriza pospanosti. Ona uvijek stiže poslije 2 sata popodne.

 

Za to je kriv naš cirkadijalni ritam, biološki mehanizam koji reguliše hormone u mozgu.

Uz manjak energije, kažu stručnjaci, u 14 h nam pada i sposobnost dobre procjene. Zato ne treba u to vrijeme zakazivati vitalno važne sastanke niti donositi ključne odluke.