Šta nam tijelo poručuje: ZAŠTO SE NAJEŽIMO, KIŠEMO, PLAČEMO, ISTEŽEMO, ŠTUCAMO…?

Tijelo nas brani od mikroba, bola, vlage. Neki od načina odbrane su neprijatni, neki prijatni, ali na koje načine nas tijelo brani i od čega?
1. Zijevanje
Jeste li znali da je glavni zadatak zijevanja da ohladi mozak kada se pregrije ili kada previše radi?

2. Kihanje
Najčešće kišemo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. Tako se naše tijelo riješava “smeća”.

3. Rastezanje
Zašto se rastežemo nakon buđenja? Naše tijelo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti koje su pred nama, da bi se poboljšala cirkulacija, ali i naše raspoloženje.

4. Štucanje
Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucanjem,

6. Smežurana koža

Ovo se događa kada se tijelo sretne s povećanom vlagom – ono pretpostavlja da će okolina biti klizava. Koža se smežura kako bi bilo lakše uhvatiti za glatke površine.

7. Gubitak pamćenja
Često se dogodi da ljudi nakon traume izgube sjećanja. Naš mozak automatski želi da izbriše sjećanje kako ne bismo patili.

8. Ježimo se
Ježimo se da bismo redukovali toplinu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi nam bilo lakše da se zagrijemo se u hladnim uslovima.

9. Suze

One nam služe i kao štit kada strano tijelo dođe u kontakt s očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Naučnici vjeruju da plačemo, jer tijelo pokušava da nam skrene pažnju od boli koja nas obavija.