Šta nam se tokom života povećava, a šta smanjuje: NOS POSTAJE VEĆI, A TREPAVICE MANJE

Većina promjena kroz koje tijelo prolazi, vremenom se manifestuje tako što dijelovi tijela postaju ili duži ili kraći. Kako godine prolaze i naše tijelo se mijenja u korak sa vremenom. Mi možda slabo primjećujemo promjene jer se gledamo u ogledalo svaki dan, ali ovo su dijelovi tijela koje vam se sigurno tokom života mijenjaju, odnosno povećavaju ili smanjuju!

Trepavice se skraćuju
Dlačice na trepavicama s godinama postaju sve kraće. Često su razlog za to spušteni kapci, različite alergije, nedovoljna njega ili poremećena funkcija štitne žlijezde. Vremenom se trepavice stanjuju i postaju kraće.

Malje u nosu i ušima mogu da porastu do 3 centimetra
Dok rast kose usporava i za do trećinu ranije potrebnog vremena – vjerovatno usljed manje efikasne cirkulacije, dlake na nekim drugim dijelovima tijela postaju sve duže sa godinama. Dijelovi tijela na kojima dlake izgleda da vremenom postižu veću dužinu jesu unutrašnjost ušiju, obrve i nozdrve – u nekim slučajevima, dlake na ovim dijelovima mogu da narastu i do dva-tri centimetra. Jan Salis, triholog, kaže:

„Mi stvarno ne znamo zašto dlake u nosu i ušima izgleda da rastu brže i postaju duže u starosti. Sa zdravstvenog stanovišta, nema velike koristi od dlakavih ušiju i nosa.“

Nos postaje veći
Vizuelno – vremenom koža oko nosa pada i nos dolazi više do izražaja. Ali i tehnički, tkivo i hrskavica nosa se mijenjaju te dolazi do blagog povećanja. Poslije pedeset godina kreću ove promjene, a i vrh nosa kreće da se savija na dole. Jedno švedsko istraživanje pokazalo je da je nos žena u 40-im godinama života u prosjeku dugačak oko pet centimetara, a da on može da se produži do 5,5 cm kod žena koje napune 90.

Ušna resa postaje duža
Imate li nekoliko pari masivnih minđuša? Možda bi trebalo da razmislite o njihovom nošenju. Nakon tridestih godina života, ušne resice postaju duže za, u prosjeku, 0,22 mm godišnje. Santdip Paun, londonski plastični hirurg, kaže:
„Nije sasvim jasno da li rese zaista rastu ili se samo razvlače kako koža gubi elastičnost i zatim je gravitacija vuče naniže“.

Bokovi se sužavaju
Žene, a naročito one koje imaju vrlo ženstvenu liniju tijela, zaključile su da im se s godinama struk raširi, a bokovi suze. Ili barem tako vizuelno djeluje, jer ako nam naraste struk, bokovi automatski izgledaju uže.

Stopala se povećaju
Ligamenti i tetive u stopalima postaju s godinama nestabilniji, pa se stopalo izdužuje i širi. Dakle, može se dogoditi da odjednom primijetimo kako nam trebaju cipele za broj ili čak i dva broja veće.

Otisak prstiju se mijenja
Naučnici sa kalifornijskog univerziteta a su istraživali otiske prstiju kod 15.000 ljudi i otkrili da se oni takođe mogu promijeniti s godinama, vjerovali ili ne.

Zaista se smanjujemo kako starimo
U prosjeku, do 70. godine života, žene se smanje za oko pet centimetara, a muškarci za oko tri. Razlog tome je skupljanje kičme. U djetinjstvu, kosti rastu i obnavljaju se veoma brzo. Nakon sredine tridesetih godina života, kao dio prirodnog procesa starenja, kosti prestaju da se obnavaljaju istom brzinom i počinju da gube gustinu.
Gravitacija takođe dovodi do toga da 23 međupršljenska diska koji su kao žele, a koji djeluju kao kičmini amortizeri udara, gube tečnost i tanje se, što dovodi do približavanja kostiju.

Oči se jedine ne mijenjaju od rođenja do smrti. Oči, odnosno njihov obim i veličina kakvi su na rođenju, takvi su i na kraju života.