Šta nam donosi ples Venere s Neptunom, Jupiterom i Plutonom (17-23 juli): POČINJE DRAMA!

Vjerujete li u bajke? U vještice i vile? Ale i aždaje? Nesrećne princeze po koje u zadnji tren stiže njihov princ na bijelom konju? Vjerujete? A u duhove? Svijet nevidljivog?

Tranzitna Venera ovih dana zatvara egzaktan kvadrat sa tranzitnim Neptunom u znaku Riba, koji se sprema za retrogradan hod. Neptunu sam već posvetio jedan duži tekst, ovde ću prenijeti samo jedan dio:

,,Astronomski gledano, Neptun je osma po redu i četvrta po veličini planeta u Sunčevom sistemu. Za jedan pun krug oko Sunca, potrebno mu je nešto više od 160 godina. Neptun nije vidljiv golim okom, ali ako se poslužimo teleskopom vidjećemo tirkizno-zelenkastu planetu opasanu slabo vidljivim prstenovima.

U astrologiji, Neptun se vezuje za vančulna iskustva, transcendenciju, sanjarenje, idealizaciju… Neptun je svaki nestvaran događaj. Baš ono što Vam se učinilo, ali ne možete to da dokažete, djelo je Neptuna. Neptun je i svaka bajka, a u kontaktu sa Venerom eto i svih princeza čijim su nas dogodovštinama usrećivali ili plašili u detinjstvu. U svakom slučaju, kroz te priče smo učili o životu.

Neptun nije ni mašta ni san (to je Mjesec), nije ni umjetnost (opet Venera), ali jeste ono božansko nadahnuće, trenutak inspiracije, ta tanka linija koja odvaja običnu škrabotinu i umjetničko djelo. Neptun je taj koji inspiriše i boji ovaj svet, dajući mu obrise nestvarnog i vanvremenskog.

Neptun je i bijeg, magla, izmaglica, kafa, čaj, nikotin, otrov, halicunacija… Neptun nije umjetnost sama po sebi (to je opet Venera), ali jeste film, kao zamišljena priča prenesena u stvarnost. Neptun vlada iracionalnim i nevidljivim. To je slijepa vjera u nekog…ili u nešto. Ne, to nije religija, religijom vlada Jupiter. Neptun je mistik, Jupiter je filozof.

Svaka prava posvećenost i najčistija zaljubljenost dolazi u pratnji Neptuna. Svaki nepravilan damar, svaki ,,leptirić’’ koji osetite, vođen je Neptunom. Kada ležite u najudobnijem krevetu, a zarobljeni ste između jave i sna, dok se prvi jutarnji zraci bore sa svjetlošću posljednjih noćnih čuvara, kada vam misli okupira onaj plavi čuperak o kojem pjeva Mika Antić, kada zaista ,,pomešate note i piramide’’, znajte da ste tad otkrili istinsku magiju Neptuna.”

Kao što je već napisano, svaka princeza iz bajke nosi u sebi simboliku Venere i Neptuna (ili Venere u znaku Riba). Trnoružica – prokleta (otrovana?), spavala stogodišnji san. Pepeljuga – prognana princeza, okružena zlom maćehom i polusestrama, uz pomoć magije dobre vile dobija haljinu i odlazi na bal, bježi sa istog (beg – Neptun), gubi staklenu cipelicu (opet Neptun), da bi ju na kraju njen princ ipak pronašao. Mala Sirena – morska princeza, menjala glas za noge (Ribe), ostala nema (Ribe), na kraju ostala razočarana. Snežana – beži u šumu, maćeha je pronalazi i prerušena u staricu (prerušavanje, kostimi, maske su u simbolici Neptuna) joj nudi otrovnu jabuku. Pokušaj trovanja je takođe Neptun. Postoji još mnogo primjera, ovo su samo neki, kako bi se shvatila suština Neptuna.

Neptun je i ona fraza ,,zauvijek srećni” (happily ever after). No da li ti trenuci zaista postoje? I šta uopšte prethodi njima? Sve bajke imaju srećne krajeve, no nema bajke koja ima srećan početak ili srećnu kulminaciju. Upravo će kvadrat Venere i Neptuna predstavljati taj kritični trenutak u našoj bajci, onaj moment kad zadržavate dah i zamišljate najbolje. Ovo je trenutak kad je Snežana zagrizla otrovnu jabuku, kad je Pepeljuga čula da sat otkucava ponoć i u begu izgubila cipelicu, trenutak kad je Trnoružica pronašla vreteno i ubola se… Ovo je i Vaš moment preispitivanja trenutne emotivne situacije.

U narednim danima, kvadrat Neptuna i Venere će doneti turbulencije na emotivnom planu, poneko razočaranje, ali i neke nove ljubavi (u zavisnosti od natalne pozicije Venere). Ovo je romantični sms poslan sa skrivenog broja, izjava ljubavi preko lažnog profila na društvenoj mreži. Nesrećno zaljubljeni ,,voajeri’’, svi vi koji obožavana bića dodirujete samo strelicom pokazivača, ovo je vaše vrijeme!

Venera u kvadratu sa Neptunom donosi i pretjerana uživanja. Ovo su besane noći uz filmski maraton romantičnih komedija i pakovanje sladoleda (Saturn je ipak u opoziciji sa Venerom). Ovo je zadimljena kafana, živa muzika , i koja čašica više.

19. jula Venera na svom putu kroz znak Blizanaca zatvara trigon sa Jupiterom u znaku Vage. Pisma iz daljine, rođaci koji šalju paket inostranih slatkiša i osmeh na licu, bez nekog posebnog razloga. A znate onog dečka iz drugog grada ili iz druge države koji vam se udvara između redova? Pružite mu šansu! Prošlost ostavite u prošlosti, ne bojte se da probate nove stvari u životu.

21. jula počinje drama! Venera ulazi u inkonjunkciju (tzv. Keplerov aspekt smrti) sa Plutonom. Neobjašnjivo noćno šuštanje lišća, osećaj da Vas neko prati na ulici, paranoja, paranoja… Ne brinite, nisu to gore pomenuti nesrećni voajeri odlučili da se aktiviraju, to je samo još jedna zamka uma. I kao što se prema mitu, Perzefona (Venera) predala Hadu (Pluton), tako će i u ovom periodu rasti potreba za bezuslovnom predajom u ruke partnera. Bićemo spremni da stavimo sve na kocku i dodatno povisimo uloge!

Na zdravstvenom planu, čuvajte se infekcija. Osjetljiva su pluća i urogenitalni trakt. Neptun donosi i pretjerivanje kad su u pitanju nikotin, alkohol, tablete. Pazite šta konzumirate, trovanja su moguća.

Na poslovnom planu, pazite kome vjerujete, pazite šta potpisujete i kome povjeravate novac (Merkur je još uvek u senci, a kvadrat Venere i Neptuna samo pojačava opštu konfuziju).

Za kraj, zapamtite:

,,Što više ljubimo i darujemo se, to više naš život dobija smisao i vrijednost. I uprkos patnji, prihvatiti sa zahvalnošću svaki zrak sunca i ni u bolu ne zaboraviti na osmijeh – taj nauk svake prave poezije nikada neće zastareti i danas je, više nego ikada, potreban i dobrodošao.”
~ H. Hesse

(Astrolog Miloš Tomić/aura.ba)