Šta nam donosi Mars u Vodenjaku od 16.05. do 15.11.2018. godine: SLOBODA NEMA CIJENU!

Mars će boraviti u znaku Vodenjak u periodu od 16.05. do 15.11.2018.godine. Kako se i može vidjeti, u narednih 6 mjeseci, Mars će biti u jednom znaku, što znači da će se kretati i retrogradno. 

Autor: Damir Igor, astrolog i numerolog

Mars je planet koji vlada fizičkim segmentom ličnosti, i primarno simbolizira brzinu, odlučnost, ambicioznost, borbenost, akciju, revolucionarističke aktivnosti.

 Znak Vodenjak je prema elementu zračni znak, a prema kvaliteti fiksni. U Vodenjaku do izražaja dolazi Marsova revolucionaristička crta, a na drugoj strani su prisutne osobine kao što su odgovornost, temeljitost i promišljenost.

O utjecaju tranzita

Ovaj tranzit Marsa u Vodenjaku donijet će izraženu potrebu za poduzimanjem jedne nove, veće odgovornosti u životima mnogih. Glavna parola za ovaj period bi mogla glasiti – Sloboda nema cijenu, i jedino što traži od nas je čvrst i jasan fokus, pozitivno razmišljanje i odgovornost. Možda djeluje, kao da je malo,…ali, većina na ovim stavkama pada. S tim u vezi, jako je važno osvjestiti, da odgovornost nije krivnja, već moć, a da bi se došlo do takve spoznaje (na osobnom iskustvu) neminovno je imati čvrst i jasan fokus na onome što vama pričinjava zadovoljstvo.

Svaki Mars u zračnom znaku, a najviše u znaku Vodenjak, sebe izražava kroz ideje. Tako, neminovno je imati na umu da za vrijeme tranzita Marsa u Vodenjaku energetski nivo i ponašanje upravo ovise o tome kako i koliko izražavamo sebe i svoje ideje. Nove ideje će snažno dolaziti, i uz jasno osmišljenu strategiju, mogu postati doista nešto veliko za svakog.

Odbacite lažna prijateljstva

U ovom periodu, jačaju želja  potreba za upoznavanjem novih osoba, sa kojima dijelimo zajedničke interese. Ukoliko osjećate bilo kakvo nezadovoljstvo u svojim aktualnim prijateljskim odnosima, nemojte se bojati uspostaviti distancu i iznijeti svoje mišljenje…Nećete snositi nikakve posljedice, nećete biti odbačeni, nećete ostati sami…Osjetit ćete ogromno olakšanje i otvorenost za nova dešavanja na planu prijateljstva. Savjet je samo da svoj fokus stavite na uspostavu novih prijateljstava…I, imajte na umu sljedeće – Drugi ljudi u našim životima su naše ogledalo, oni reflektiraju naša aktualna stanja, želje, potrebe, ideje, kao i strahove i nesigurnosti…

Što se tiče zdravstvenog aspekta, Mars u Vodenjaku, skupa sa tranzitom Rahu i Ketu na osi Lav – Vodenjak, vrlo lako može prouzročiti probleme sa kardio-vaskularnim sistemom, posebno sa varirajućim pritiskom i cirkulacijom, kao i probleme sa donjim leđnim dijelom. Itekako su moguće su i pojačane smetnje sa nervnim sustavom.

Specifični aspekti Marsa u Vodenjaku

U periodu od 21.06. do 27.06. Mars će biti stacionaran, a onda do oko 01.07. stacionarno retrogradan. U ovom periodu možete osjetiti vidan energetski disbalans i umor. Posebno, ukoliko ste tokom proteklog perioda, bili skloni preforsirati se. Mnogo toga što vam se bude činilo važnim će se odgađati. Vrlo su moguće veće nervoze, zbog odgađanja.

U periodu od oko 27.06. do oko 22.08. Mars će biti retrogradan. Ono što je specifično jeste da će se 13.08. vratiti u znak Jarca, gdje će ostati sve do 11.09. pa tako i do samog kraja svog retrogradnog hoda. Svako retrogradno kretanje planete, prilika je da se suočimo sa nasljeđenim unutarnjim potencijalima, da iskorjenimo uvjerenja koja ničemu ne služe, i da popravimo sve ono što činimo pogrešno, a što nam se ponavlja u životu. Konkretno, retrgoradni Mars, donosi pojačanu napetost i nervozu, nestrpljivost, burne i nagle, a kod nekih i agresivne reakcije.

Za vrijeme ovog Marsovog tranzita, pored navedenog, jako je važno imati uvid u sve otpočete aktivnosti, pogotovu one koje se tiču profesionalnog aspekta i financija. U slučaju da i malo budete sumnjali u ispravnost određene akcije ili poduhvata, nikako nemoje gurati svoje sumnje pod tepih, već detaljno proanalizirajte sve.

Dodir s Ketuom

Od oko 17.07. do oko 27.07. Mars će imati snažan dodir sa Ketuom i time u opoziciju sa Rahuom. Nikako nije dobro otpočinjati bilo šta novo, zapravo same okolnosti teško da će dozvoliti nove početke. Budite strpljivi i znajte da se sve u životu događa za neko naše veće dobro.

Zatim, savjetuje se veliki oprez, svima koji su skloni izraženom konzumiranju alkohola, tableta, i ostalih opojnih supastanci…Tu vrlo lako može doći do predoziranja, koje može imati vrlo ozbiljne posljedice. Zatim, uzevši još u obzir da će se Sunce naći u dodiru sa Rahuom, a Mjesec biti u fazi opadanja, itekako je moguće intenziviranje svih psihičkih smetnji i problema.

U ozbiljnoj krizi se vrlo lako mogu naći mnogi duševni bolesnici, pogotovu sa izraženim suicidnim mislima i agresivnim porivom, a njihovi postupci itekako mogu ugroziti druge.

22.08. Mars će ući u stacionarno-direktivan hod, i nastaviti da se kreće direktno, a 11.09. će ponovo ući u znak Vodenjaka.