Šta nam donose solarne eklipse: Saobraćajne nesreće, srčani udari i suicidi – svakodnevnica!

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Gdje god da ste se nalazili ovih dana, vjerovatno ste osjetili efekte solarne eklipse u znaku Lava, posljednje eklipse u seriji tri eklipse koje su obilježile ljeto 2018.

Sa stanovišta astronomije, solarne eklipse nastaju kada se Mesec nađe između Sunca i Zemlje i potpuno ili delimično blokira prolazak sunčevih zraka prema površini Zemlje.

Sa astrološkog stanovišta, solarna eklipsa nastupa kada se Sunce, Mjesec i jedan od Mjesečevih čvorova nađu u pojasu koji obuhvata maksimalno 18*30’ Zodijaka.

Ovaj fenomen je zabilježen još u drevnoj Kini i Vavilonu, gde je tumačen kao loš omen (znak). Nagovještavao je smrt vladara, poraz vojske, sušu i glad.

U vrijeme eklipsi je povećan broj saobraćajnih nesreća, suicida, dolazi do naglih vremenskih promjena, a kako Sunce u astrologiji predstavlja srce, povećan je i broj srčanih udara i iznenadnih smrti.

Eklipsa u Lavu – opasnost od požara

Eklipse su tu da ruše sisteme, one su neminovna promjena i novo vrijeme koje dolazi s njima. No, ne treba strahovati, eklipse su relativno česta pojava, dešavaju se 2 do 3 puta godišnje i mogu se matematički predvidjeti tzv. Sarosovim serijama.

Eklipsama se naročito bavi mundana astrologija, jer solarne eklipse (pomračenja Sunca) naročito utječu na vladare (koji su u simbolici Sunca), a lunarne eklipse naročito utječu na narod (koji je u simbolici Mjeseca). Eklipsa od prije neki dan nije bila vidljiva sa naših prostora (linija pomračenja je zahvatala Kanadu, Arktik, sjever Evrope, Rusiju i dio Kine), za razliku od spektakularnog pomračenja Mjeseca, koje smo mogli posmatrati 27.7.

Na globalnom planu, eklipsa u Lavu donosi probleme u kraljevskim porodicama i vlastima, propadanje građevina, ‘opsadu’ gradova, loš prinos žitarica i opasnost od požara. Osjetljiva područja su Italija sa Sicilijom, Francuska, Turska, Crna Gora, te navedeni regioni u kojima je eklipsa vidljiva.

Za nas značajnija, eklipsa u Vodoliji donosi poplave, slabljenje stočnog fonda, javne nemire, opasnost od zemljotresa. Pored čitave Evrope, osjetljiva područja su i Arapsko poluostrvo, Kina, Rusija.

Sve navedeno pojačavaju retrogradni Mars u Vodoliji i Merkur u Lavu.

 Eklipse na individualnom nivou

Kako biste saznali šta eklipse donose na individualnom planu, nije dovoljno znati samo znak, već u koje polje pada stepen eklipse (3* Vodolije i 18* Lava). (Potrebno je da znate položaj Lava i Vodolije u svojoj natalnoj karti, ako ne znate, obratite se astrologu).

Ako se eklipsa nađe u:

 1. kući ili na nat. Suncu: Promjene na zdravstvenom planu, moguće intervencije, osjetljiv nervni sistem. Važan preokret vezan za mušku figuru u vašem životu (otac, muž…)
 2. kući ili na nat. Jupiteru: Finansijski gubici, neplanirani troškovi, ograničenja i osjećaj trpljenja, ali kasnije i mogućnost za dodatno zaradu
 3. kući ili na nat. Merkuru: Problemi u komunikaciji, poštanskom saobraćaju, kašnjenja, zagubljeni ključevi… Problemi sa braćom, sestrama, rodbinom i komšijama. Moguće iznenadno putovanje ili preseljenje. Preporučuje se oprez u saobraćaju
 4. kući ili na nat. Mjesecu: Promjene u domu, odlazak starih ili dolazak novih članova porodice. Renoviranje ili preseljenje, kraj jedne životne faze. Sukobi i emotivna uznemirenost
 5. kući ili na nat. Veneri: Problem u emotivnim vezama, zatvaranje vrata prošlosti. Svađe, problem sa zdravljem djece, loš period za trudnoću. Promjene u kućnom budžetu.
 6. kući: Stagnacije na poslovnom planu, teret dužnosti, sukob sa neprijateljima, rješavaju se hronične zdravstvene tegobe ili nastaju nove, vezane za kardiovaskularni sistem.
 7. kući: Sukob sa partnerom, težak period za bilo kakvu vrstu partnerskog odnosa (bilo emotivni, bilo poslovni), partner prolazi kroz težak period u životu. Promjene u vezi na bilo koji način, dovodi do braka ili do prekida (u zavisnosti od ostalih pokazatelja).
 8. kući ili na nat. Saturnu: Rješavanje pitanja vezanih za nasljedstvo, ali i opterećenost porezima, dugovima, kreditima. Suočavanje sa smrću i prolaznošću, problem sa partnerom, gubitak podrške.
 9. kući: Problemi sa zakonskim procedurama, promena uverenja, udarci sudbine, letargija.
 10. kući: Promjena statusa, sukob sa nadređenima, gubitak časti i ugleda, ugrožena pozicija, problem u domu, moguć sukob sa ocem.
 11. kući: Ugrožena prijateljstva, spletkarenje, ali i građenje novih ciljeva i planova, slijepo nadanje, promjene u odnosu sa starijim bratom ili sestrom.
 12. kući: Povlačenje u sebe, potreba za izolacijom, depresija i nesanica.