Šta način na koji hodate govori o vašem karakteru?

Stručnjaci za govor tijela kažu da ovisno o brzini hoda, držanju i duljini koraka postoji nekoliko stilova hodanja, te da način na koji hodamo može pokazati kakva nam je karakter.

Nekoliko je “glavnih” stilova hodanja među koje možemo svrstati sve ljude, a većina zapravo koristi kombinaciju dvije kategorije.

Jedna stil ipak prevladava, objasnila je stručnjakinja za govor tijela Patti Wood za Bright Side koja je tim stilovima pridružila i različite karakteristike:

Upravljač

Ako vam težina tijela “pada” prema naprijed, a korak vam je brz, vi ste “upravljač”. Taj tip često dok hoda radi još nešto, npr. tipka po mobitelu, misli na razne probleme ili stvara nekakav popis u glavi.

“Ako na vašem putu postoji prepreka, vi ćete pronaći najkraći put kroz ili oko nje”, kaže Wood. Uz to, znate kako izvršiti planirano, vrlo ste produktivni, logični i inteligentni.

Ipak, Wood savjetuje da barem povremeno usporite i osjetite svijet oko sebe.

Šarmer

Ako hodate s prsima izbačenim prema naprijed, a ramena, leđa i glavu držite visoko, vjerovatno ste “šarmer”. Kao i “upravljač” hodate brzo, ali imate “elastičan”, poletan korak.

Šarmeri se u prolazu smješkaju ljudima, uspostavljaju kontakt očima ili glasno pozdravljaju, a prema Wood, puno političara i slavnih osoba ima “šarmerski”stil hodanja. Oni su zabavni, karizmatični i socijalno sposobni, a karakter im privlači svjetla reflektora.

Ipak, Wood im savjetuje da smanje entuzijazam i da razmisle prije nego djeluju. “Promislite, je li dobro vrijeme da se istaknete ili je prilika da se držite po strani i prepustite priliku drugima? “, rekla je Wood.

Pomagač

Ako vam je težina raspodijeljena na noge, a ne naprijed ili nazad, to je znak da ste “pomagač”.

Hodate srednjim tempom, a vaši pokreti su “mekani”. Slično kao i “šarmeri” imate tendenciju gestikulirati dok hodate, iako više volite kontakt očima.

Više se zanimate za ljude nego za zadatke i uživate u svom privatnom životu, a karijera vam nije bitna. Osjećate veliko zadovoljstvo kada ste dio grupe, volite se družiti s porodicom i sudjelovati u grupnim aktivnostima.

“Pokušajte ostati fokusirani kada ste u blizini nekoga koga pokušavate impresionirati”, savjetuje Wood.

Plašljivac

Ako hodate tiho i na nožnim prstima s očima “prilijepljenima” za pod, vjerovatno ste “plašljivac”. Ritam vam je spor i oprezan, kao da se bojite ne napraviti pogrešan korak. Ruke vam se održavaju u neposrednoj blizini tijela, kao da ne želite ulaziti u tuđi osobni prostor.

Ne koristite mobitel dok hodate, niti imate interakciju s prijateljima – osim ako morate.

Vi ste najvjerovatnije introvertirani, ali pristojni. Prema drugima se odnosite onako kako biste željeli da se oni odnose prema vama. Ipak, s obzirom na vašu prirodu, ne govorite mnogo već očekujete da ljudi sve već znaju. To može dovesti do komplikacija s drugima koje će zbuniti vaše ponašanje. “Dajte sve od sebe da što više verbalno komunicirate i pokušajte pronaći najljepši način da se izrazite, iznenaditi ćete se koliko će vam život postati jednostavniji”, poručuje Wood, prenosi Večernji.hr.