Šta mislite koji je “najprljaviji” pozdrav, poljubac u obraz ili obično rukovanje?

Na ovu temu rađeno je jedno istraživanje koje je imalo za zadatak da ispita količinu bakterija koja se nalazi na rukama


Legendarna Džoan Kolins požalila se nedavno da je kultura koja podrazumjeva poljupce u obraz ili rukovanje kao pozdrav, odgovorna za to što je “zakačila” grip. Zbog toga sada stalno nosi rukavice kako bi izbjegla priliku da dođe u direktan kontakt sa bakterijama.

Međutim, nije moguće baš u svakoj prilici koristiti adekvatnu zaštitu, a i postoje bakterije kao što je stafilokoka koja može da se nalazi na koži i da ne prouzrokuje nikakve probleme, ali ako dođe do posjekotine ili rane, može da izazove čitav niz bolesti, pa čak i meningitis ili sepsu.

Na ovu temu rađeno je jedno istraživanje čiji zadatak je bio da ispita količinu bakterija koja se nalazi na rukama.

Na početku dana je ispitano prisustvo bakterija na šaci volonterke i utvrđeno je postojanje 176 jedinica bakterija. To je sasvim bezbjedna količina, jer i nakon pranja ruku ili čišćenja antibakterijskim gelom, na rukama još uvijek može da bude između 100 i 200 jedinica bakterija.

Nakon rukovanja sa petnaestoro ljudi, vrste bakterija na rukama su ostale iste, ali ih je bilo manje – 48 jedinica.

Ali kako to da je bilo više bakterija nakon pranja, a manje nakon rukovanja?

– Ponekad se dešava da je broj jedinica bakterija viši nakon što neko opere ruke jer bakterije se ne nalaze samo na površini kože, već i ispod, tako da ako uklonite taj spoljašnji sloj, izloženi ste većem broju bakterija. Naravno, postoji i šansa da su bakterije sa ruku volonterke prenešene drugima – ističe profesor Edvard-Džouns.

Ovo bi trebalo da nam svima bude dovoljna opomena da shvatimo koliko se bakterije lako prenose.

Istraživanje je pokazalo da se, recimo kijanjem, oslobađa i do 500 jedinica bakterija. Ako neko kine u šaku, a zatim se rukuje sa vama, mogao bi da vam prenese te bakterije.