ŠTA LJUBAV PREMA NAKITU KAZUJE O VAMA: ŽENE KOJE VOLE UPADLJIVE OGRLICE SKLONE SU PERVERZIJAMA

 Različite predmete možemo sakupljati iz hobija, ali to često može pokazati naš patološki karakter. Psiholozi smatraju da sakupljanje predmeta može otkriti naše nepoznate, podsvjesne sklonosti jer predmeti koje sakupljamo predstavljaju naše nesavjesne potrebe

 Sakupljanje određenih predmeta često relaksira i zabavlja, odmara ili čak i liječi. S druge, pak strane, kolekcionarstvo može biti i pomodarstvo, o čemu najbolje ilustruju priče o bogatašima koji sakupljaju izrazito skupe predmete za koje su spremni izdvojiti milione dolara ili eura.

Na osnovu predmeta koje sakupljamo moguće je dati psihološi presjek ličnosti. Psihoanalitičari poput Frojda i Abrahama objašnjavali su kolekcionizam kao efektivni rad u granicama posesivnosti, akumulacije, kao jedan specifični ritual, kao svojevrstan pokušaj da se vrijeme zaustavi, da se realnost može kontrolirati, da izbjegnu smrt… u svemu se može nazirati i jak seksualni nagon, u sakupljanje ženskih podvezica, ženskog intimnog rublja, cipela…

Žene koje sakupljaju ogrlice ili naušnice (pogotovo one veće i upadljivije) sklone su nomadskom životu, orgijama i rznim perverzijama, iako u realnom životu to nikada nebi učinile. No, njihova podsvijest traži kompenzaciju u sakupljanju takvih predmeta. Sakupljanje prstena nosi dvojako značenje.

S jedne strane osobe koje sakupljaju prstenje naginju homoseksualnom iskustvu, a s druge strane izražavaju snažnu povezanost s tradicionalnom monogamijom.

Osobe koje skupljaju školjke (stari antički simbol ženskog spolnog organa) često su vrlo narcisioidne. Rukavice i cipele nose u sebi sklonost prema istom spolu. Šeširi su lažni simboli nesvjesnog odbijanja uloge žene, a ponekad znače i veliku nesigurnost koja se izražava isticanjem jednog dijela garderobe i potrebom da se izaziva pažnja.

            Nostalgija

Sakupljanje malih predmeta; na primjer flašica, minijaturnih igračaka ili predmeta, znak je kulta ženstvenosti i nostalgijom za djetinjstvom. Satovi često imaju seksualno značenje i pokazuju azbrinutost zbog prolaznosti života.

Sakupljanje različitih olovaka odaje želju isticanja vlastite ličnosti i inteligencije.

Takve osobe većinom nisu zadovoljne svojim položajem u društvu. Sklone su narcisoidnosti. Gomilanje zaliha prehrambenih proizvoda znak je da su takve osobe u životu bile suočene s problemom gladi ili neimaštine. Takve osobe se boje smrti. Lule i cigarete znak su povjerenja i odanosti. Cigarete više predstavljaju povjerenje u vlastite sposobnosti, dok lula odaje prilično rezervisanu osobu. Sapuni i kozmetički preparati znače posesivnu brigu za higijenom i čistoćom i često su povezani sa osjećajem krivnje.

Na kraju treba naglasiti da su ovakvi hobiji kolekcionarstva zanimljivi, simpatični i prihvatljivi sve dok ne postanu dio nas i ne pređu u opesesiju.