Šta kriju stranice Picatrixa – drevne arapske knjige astrologije i okultne magije? Knjiga koja ispunjava svaku želju

Svaka knjiga sadrži nekoliko poglavlja; magija i njena svojstva; obredi koji se dovode u vezu sa planetama, Suncem i Mjesecom; poredak prirode; kamenje koje odgovara svakoj planeti; figure i boje koje se koriste u rituala; magija čudesnih efekata; parfemi i mirisi koje koriste duhovi sa sedam planeta; kako se energija i moć Mjeseca privlači u stvari koje su pod njim i mnoga druga poglavlja

Najstariji magijski recepti pronađeni su tokom arheoloških iskopavanja u Egiptu i na glinenim pločicama iz Asurbanipalove biblioteke it sedmog vijeka pr. Kr. Ovi recepti kasnije su pronalažen i u grimorijima ili Knjigama sjenki, odnosno u tekstualnim priručnicima magije.

Ovakvi priručnici poznati su širom Evrope još od srednjeg vijeka, a koristili su se u paganskoj vještičjoj tradiciji i u čarobnjaštvu i svaki je adept sastavljao vlastiti grimorij. Ovi vještičji priručnici sadrže detaljna uputstva kako napraviti magijske predmete poput talsimana i magičnog kruga, kako izvoditi čarolije ili kako prizvati anđele ili demone.

 Pririučnik talismanske magije

Jedan od ovih grimorija je i Picartix, drevna arapska njiga astrologije i okultne magije nepoznatog autora. Vjeruje se da datira još od desetog ili jedanaestog vijeka, a vremenom je postala zloglasna po svojoj opscenoj prirodi magijskih recepata koji ispunjavaju čak četiri stotine stranica.

Picatrix svojim širfovanim astrologijskim opisima i čarolijama opisuje načine kako ispuniti skoro svaku želju. Knjiga je u prošlosti supješno prevedena na nekoliko jnezika tako da su je kroz istoriju koristile mnoge kulture i civilizacije, a danas predstavlja predmet divljenja i obožavanja svih zaljubljenika u okultizam.

Grimorij je izvorno napisan na arapskom jeziku originalnog naslova „Ghāyat al-Ḥakīm“ ili „Cilj mudraca“. Spis je vremenom preveden na španski jezik, dok je 1256. godine preveden i na latinski za potrebe kastiljskog kralja Alfonsa Mudrog. Knjiga tada i dobija latinski naziv Picatrix, a sastoji se od magijskih i astrologijskih spisa.

Profesor matiematike sa Brown Univerziteta u Rhode Islandu smatrao je da se radi o najdetaljnijim prikazom astrološke magije u arapskoj istoriji, a tekstove koji se nalaze u Picatrixu opisuje kao „skup arapskih djela na teme hermeticizma, astrologije, magije i alhemije koji su proizašli sa Bliskog Istoka tokom devetog i desetog vijeka prije nove ere“.

 Astrološka magija

Picatrix je podijeljen u četiri poglavlja:

Knjiga I – O nebu i efektima koje nebesa imaju na slike

Knjiga II – O nebeskim tijelima, o prirodi sfere i njihovom efektu na ovaj svijet

Knjiga III – O svojstvima planeta i astroloških znakova, o njihovim oblicima i bojama, i načinu na koji oni komuniciraju sa duhovima planeta, i o mnogim drugim magijskim obredima

Knjiga IV – O karakteristikama duhova, i o stvarima koje se moraju posmatrati tokom praktikovanja ove umjetnosti

Svaka knjiga sadrži nekoliko poglavlja; magija i njena svojstva; obredi koji se dovode u vezu sa planetama, Suncem i Mjesecom; poredak prirode; kamenje koje odgovara svakoj planeti; figure i boje koje se koriste u rituala; magija čudesnih efekata; parfemi i mirisi koje koriste duhovi sa sedam planeta; kako se energija i moć Mjeseca privlači u stvari koje su pod njim i mnoga druga poglavlja.

Neki smatraju da podjela knjige na četiri dijela ukazuje na to da je sastavljena od zapisa učenika koji su pravili bilješke tokom časova magije, ali to su samo nagađanja.

Gadne recepture

Ono po čemu se Picatrix izdvaja iz gomile magijskih priručnika jeste njegova opscena priroda i neobično mračni magijski recepti. Gadni napitci koji se spominju na stranciama ove knjige navodno mogu da dovedu do promjene stanja svijesti, do iskustva izlaska duše iz tijela, pa čak i da uzrokuju nečiju smrt. Krv, mozak i psihoatkitvne biljke su samo neki od sastojaka koje Picatrix zahtjeva u svojim receptima.

Na primjer, čarolija za „Stvaranje neprijateljstava i neslaganja“ glasi otprilike ovako:

„Uzmite 120 ml krvi iz crnog psa, po 60 ml krvi iz svinje i 60g svinjskog mozga, i 30g magarećeg mozga. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Kada ovu mješavinu nekome krišom date da pojede ili popije, ta osoba će vas odmah zamrziti.“

Najveći dio grimorija se odnosi na astrološke tekstove i proricanje budućnosti te načinima na koji se tok budućnosti može izmijeniti. Postoji na desetine tekstova koji omogućavaju ostvarenja raznih ciljeva, pa tako na primjer, magija za ljubav glasi:

„Uzmite dvije slike, jednu na kojoj ste vi, a nadrugoj vaš željeni partner, kada je Sunce u znaku Raka,Mjesec u znaku Bika i u jedanaestom polju. Spojite ih tako da gledaju jedna prema drugoj i zakopajte slike ispod kuće željene osobe. Između njih će buknuti ljubav i vječno će se brinuti jedno za drugo.“

Čarolija koja traje

Čarolije koje se u Picatrixu mogu pronači su razne, od uputstava za pronalazak izgubljenog blaga, bajalica za sigurna putovanja, do povećanja bogatstva, većeg prihoda usjeva, liječenja bolesnih i mnoge druge.

Iako je riječ o drevnom dokumentu, Picatrix i dalje predstavlja pravu riznicu vjerovanja koja su se razvijala kroz ljudsku istoriju. Fascinacija magijskim moćima postojala je od drevnih vremena i još uvijek ima važnu ulogu u današnjem društvu.

Kako bilo, magija je nešto što nas može ifascinirati ili nam tjerati strah u kosti, koji je na primjer uzrokovao zloglasna suđenja i smaknuća vještica iz Salema. U moru magijskih knjiga i spisa, Picatrix i danas ostaje jedinstven primjer drevnog teksta astrologije i magije.