Šta kazuju sijede dlake „tamo dole“? Šta uraditi, kako se ponašati? Zašto političari prvi osijede?

Kada je kosa u pitanju, to vam nije ništa neobično, ali sijede u gaćama –to je već veliki problem

Svakodnevno se tuširate i njegujete, to nije ništa neobično. Međutim, u jednom trenutku ugledate sijedu dlaku tamo dole i počinje panika. Kada je kosa u pitanju, to vam nije ništa neobično, ali sijede u gaćama –to je već veliki problem. Izgleda kao da ste tek tada shvatili da starite.

„Ovo naizgled veliko iznenađenje je potpuno prirodna i normalna pojava – kaže dr Mur, ginekolog iz Nju Džersija. On kaže da je proces prirodan, ali na pojavu sijedih pored genetike i vi možete da utičete na mnogo načina.

„Baš kao što dobijate bore kao posljedicu starosti,dobijate i sijede i to ne samo u kosi. Kada starite, folikul dlake smanjuju proizvodnju melanina, pigmenta koji je odgovoran za stvaranje boje.

Genetika ima dosta uticaja, od nje najčešće zavisi kada i koliko brzo ćete početi da sijedite.

“U prosjeku, četvrtina populacije će biti 50% sijeda do svoje pedesete godine”, kaže dr Mur.
Nedostatak vitamina B12 može da ubrza proces starenja po riječima dr Mura. Zbog ovog vitamina vegeterijanci mogu da imaju više problema, jer se ovaj vitamin nalazi u namirnicama koje oni ne koriste u ishrani, a to su meso i mlijeko.

Uz razne zamjene za ove namirnice, možete, na neki način, da usporite ovaj proces. Iako nije tako lako zadovoljavati preporučene doze proteina u toku dana.

Dr. Mur je takođe istakao vezu između pušenja i pojave sijedih dlaka. Istraživanja su ovu vezu potvrdila još prije 30 godina. Prethodne studije su pokazale jaku vezu između stresa i sijedih dlaka. Stres zapravo dovodi do toga da osijedite mnogo ranije, nego što bi se to inače desilo. Jedan od dokaza za to su ljudi koje se bave politikom. Pogledajte fotografiju nekog predsjednika, kako je izgledao prije, a kako poslije isteka mandata. Razlika je više nego očigledna.

Šta možete da učinite?

Iako ne možete da mijenjate svoje gene i normalan proces starenja, možete biti sigurni da ćete izgubiti višak kilograma tako što ćete paziti šta jedete, postaćete nepušač i na taj način ćete smanjiti faktore stresa u vašem životu. Zvuči veoma jednostavno.

Naravno, farba je uvijek jedna od opcija, i najčešća, ali nije pametno koristiti je za dlačice tamo dole. Koža na pubičnom dijelu je veoma osetljiva, posebno nakon menopauze i može doći do alergijske reakcije.

„Najbolje rješenje je ipak da prihvatite svoje godine i ono što one donose, to je prirodan proces i jedna krajnje normalna pojava – izjavio je dr Mur.