ŠTA KAZUJE O VAMA BOJA KOSE? CRVENOKOSE VATRENE U KREVETU I SKLONE PARKINSOVOJ BOLESTI, PLAVUŠE PODLOŽNE RAKU KOŽE… .

Geni koji stvaraju pigment u kosi regulišu i ostale procese – crvenokose su osjetljivije na bol, a brinete treba da češće provjeravaju hormone i krvnu sliku.

CRVENOKOSE

Žene koje imaju prirodno crvenu kosu su osjetljivije na bol. Crvenokose žene su istovremeno otpornije na lokalnu anesteziju. Istraživanja su pokazala i da crvena boja kose kod žena ide zajedno i sa povećanim rizikom od obolievanja od Parkinsonove bolesti.

Ljudi sa crvenom kosom su češće zabrinuti, jer geni koji daju boju kosi utiču i na to kako organizam upravlja stresom. Među ljudima postoji mišljenje da su crvenokose žene najstrastvenije u ljubavi, ali za to nema genetskih potvrda.

 CRNKE
Za crnke se smatra da su inteligentne, vatrene i energične, a prema istraživanju čak 81 odsto muškaraca bira upravo crnokose djevojke za buduće žene. Smatra se da su jedini vicevi o njima oni koje izmišljaju revoltirane plavuše.

PLAVUŠE

Plavuše po svojoj genetskoj strukturi stvaraju manje ćelija melanina, što utiče na slabiju pigmentisanost kose i kože. Zbog toga su izuzetno osjetljive na sunčeve zrake i više od svih ostalih žena podliježu opasnosti od raka kože. Zato treba da jedu karfiol, špinat i pasulj.

Sunčevi UV zraci su kod plavuša vrlo opasni i za njihove oči jer izazivaju čitav niz deformacija. Što im je kosa prirodno svjetlija, to je opasnost veća.

SMEĐA KOSA 

Brinete obično imaju deblje vlasi nego plavuše i crvenokose, ali je njihov broj znatno manji. One su najsklonije da pate od zavisnosti od nikotina. Prema naučnim istraživanjima, melanin koji daje tamniju boju kose povezan je i sa povećanim metabolizmom nikotina u jetri, što za posljedicu ima duže ostajanje nikotina u organizmu.
Prilikom različitih istraživanja pokazala se velika važnost vitamina C za održavanje jetre u normalnom stanju. Imaju problema sa manjkom gvožđa i nestabilnim hormonima, a brinete može da utješi istraživanje koje pokazuje da pri stvaranju trajnih veza muškarci preferiraju tu boju kose jer smeđokose smatraju pouzdanijim ženama. (aura.ba)