Šta kad trudnoća nije blaženo stanje – simptomi koje trudnice ne vole

Trudnoća je za ženu često najljepši period, kao i saznanje da će postati majka, jer se tada bude neke nepoznate emocije i novi snažni osjećaji. Obično je za većinu žena ovo period opuštanja, odmora i relaksiranja, posebno ako je to prva, redovita trudnoća. Naziva se i “blaženim stanjem”.
Međutim, kod manjeg broja trudnica događa se da trudnoća nije tako laka i prijatna, jer je često prate nelagodnosti koje ometaju svakodnevni život i potpuno ga otežavaju.
Otkrivamo vam koje simptome trudnoće trudnice ne vole i zbog čega “drugo stanje” za njih nije blaženstvo. Pročitajte.

Mučnina u trudnoći

Koncept mučnine u trudnoći uvijek je bio sinonim za zdravu trudnoću koja pravilno napreduje. Obično se javlja nakon četvrtog tjedna i traje cijelo prvo tromjesečje, iako se može dogoditi da bude prisutno cijelo vrijeme, tačnije do samog porođaja (iako je to rijedak slučaj).
Ono što je važno, prvenstveno za majku koja sve ovo prolazi, jeste da mučnina, bez obzira na to koliko je prisutna, ne može ugroziti plod. Štoviše, štiti ga od pobačaja, jer se tada stvaraju beta receptori koji jačaju bebin imunitet. Sadašnjost, prateća mučnina, takođe nije ugrožena majčin život, osim ako je praćena pretjeranim povraćanjem, što može dovesti do kolapsa i dehidracije.
Trudnice kojima je muka imaju taj neugodan osjećaj u ustima i nosu i uglavnom ne mogu ništa jesti, a ne podnose i određene mirise. Dešava se da čak i ono što su obožavale prije trudnoće, sada ne mogu ni mirisati.

Vjerovatno se često pitamo zašto se ta mučnina javlja u trudnoći i zašto je neke trudnice imaju u većoj, a neke u manjoj mjeri?! Visok nivo hormona odgovoran je za ovaj fenomen. Određeni hormoni aktiviraju se kada trudnoća začne, tačnije progesteron, koji se luči u tom periodu i ostaje prisutan svih devet mjeseci.

Budući da je izbor lijekova koji se mogu koristiti tijekom trudnoće smanjen, posebno u prvom tromjesečju, kada se razvijaju vitalni organi djeteta, opća svjetska preporuka je da se problem mučnine riješi na prirodan način, uz blaga sredstva. Ono što je sigurno prihvatljivo su biljne tablete na bazi đumbira i limuna, orašastih plodova, napitaka s mliječnom kiselinom, mineralne vode, kao i redovno vježbanje i boravak na otvorenom.
Dijetu treba svesti na 5-6 manjih obroka, kao i obavezni doručak.

Žgaravica koja izjeda

Vjerujemo da je ovaj termin dobro poznat ne samo trudnicama, već i široj populaciji koja ima problema sa želucem i probavom. A danas ih ima mnogo. Žgaravica (povećana želučana kiselina) u trudnoći također je jedan od najčešćih problema koji prati trudnoću, gotovo do kraja i čini da ona ne bude blažena i laka, kao što bi zaista trebala biti.
Obično se javlja na početku drugog tromjesečja, tačnije kada beba počne brzo rasti i pritiskati druge organe u majci. Stoga vrši pritisak na želudac koji ne obavlja svoju funkciju kako treba, i kao posljedica toga dolazi do povećanog lučenja kiseline. Osjećaj žarenja u jednjaku može se javiti i zbog pritiska maternice na želudac.

Ova pojava može biti vrlo neugodna. Pogotovo kod trudnica, kad može biti prisutna tijekom cijelog dana. Tada je žgaravicu najbolje liječiti uz pomoć prirodno blagog sredstva koje će je barem ublažiti, ako ne i potpuno ukloniti.

Obroci trebaju biti češći i manji, nikako masni i jako začinjeni, tijelo treba hidratizirati s najmanje dvije litre vode dnevno, a šetnje trebaju biti svakodnevne i lagane. Od preparata, u trudnoći se soda bikarbona može povremeno koristiti, kao i preparati namijenjeni uklanjanju želučane kiseline. Raspitajte se u apoteci.

Opstipacija (zatvor) je sve samo ne ugodna

Zbog brzog tempa života koji živimo, zatvor je danas globalni problem. Usporena funkcija crijeva prati mnoge, a trudnice su zasigurno jedna od odabranih populacija koja ne uspijeva izbjeći ovaj problem.
Zahvaljujući spomenutom progesteronu, koji uzrokuje opuštanje glatkih mišića, snaga i učestali rad metabolizma i crijeva je u potpunosti smanjen. Ovaj problem zaista može biti vrlo bolan i neugodan za trudnicu. Nadimanje i sav taj osjećaj nelagode, zbog nepravilnog pražnjenja crijeva, mogu izazvati neželjene efekte, zbog čestog naprezanja i pucanja krvnih žila i tankih kapilara.

Na našem području ne postoji vrlo efikasno rješenje za opstipaciju kod trudnica, ali se predlaže da njegova rehabilitacija ide u smjeru promjene životnih navika i promjene prehrane. Medicinski laksativi nisu dozvoljeni tokom trudnoće, a biljni pripravci su obično vrlo neuspješni.

Preporučuje se unos svježeg povrća koje sadrži što više vlakana. Potrebno je malo vremena da ovaj način prehrane postigne rezultate u pražnjenju, tačnije dva do tri dana, jer je potrebno toliko vode iz hrane da nabubri i olakša čitav ovaj proces.

Ako se dogodi da je prošlo više od deset dana od posljednjeg ispuštanja, potrebno je konzultirati se s liječnikom i na temelju njegovog mišljenja upotrijebiti mikroklizmz na bazi glicerola koji će omogućiti trenutno pražnjenje i olakšanje. Vrlo često se događa da male krvne žile puknu za vrijeme napona pražnjenja i da se postojeći problem proširi na hemoroide.
Ovo je sljedeća neugodna pojava u trudnoći, koja je nimalo ne čini lakom i blaženom.

Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi koji se pojave tijekom trudnoće mogu je u potpunosti učiniti manje lijepom, a najgore je što nakon nje često ustraju. Popularno poznati kao šuljevi, hemoroidi su prošireni venski pleksusi koji se nalaze na izlazu iz analnog otvora. Aktiviraju se kada im se struktura i veličina promijene, tačnije kada počnu krvariti, peckati ili svrbjeti.

Razlozi njihove pojave su nepravilna prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti, dugo sjedenje ili zatvor, što dovodi do čestih naprezanja. Genetika takođe može biti dobar znak za hemoroide u trudnoći.
Pojavljuju se u trudnoći nakon 20. tjedna, a dobra stvar je što nemaju nikakav negativan utjecaj na bebu. Iako zbog ovog stanja nema komplikacija, nelagoda, bol i nelagoda poput trnaca i svrbeža mogu biti dobar razlog za brigu.

Ono što trudnica može sama učiniti je da koristi hladne obloge, da lokalno nanosi preparat cinka u obliku kreme koja će zaustaviti krvarenje. Redovita higijena je obavezna, kao i redoviti pregledi kod vašeg ginekologa i praćenje hemoroida. Takođe postoji joga za trudnice, kao preporučena blaga fizička aktivnost koja može ublažiti tegobe. Ove blagotvorne vežbe koje opuštaju duh i telo pomažu i dovode do unutrašnjeg mira.

Trudnoća je zaista lijep vremenski interval u životu svake žene koji se dugo pamti. Neki se od nas sjećaju zbog lakoće, neki nikako, ali znaju da će vam sve što vas muči u tom periodu proći čim ugledate bebu. Stoga budite jaki i hrabro nosite sve što vam stoji na putu!

error: Content is protected !!