Šta kad hrana zagori: Ima li joj spasa?

Svima nam se ponekad prilikom kuhanja ili pečenja dogodi da nam zagori hrana, a onda nam ostane i miris spaljene hrane koji se zavukao u svaki kutak doma.

Srećom, ne morate odmah baciti hranu koja je zagorjela, uz pomoć ovih sedam savjeta može i dalje da bude odlična.

Promijenite posudu za kuhanje

U slučaju da zagori samo donji dio posude, najlakši trik je da promijenite lonac i izbjegnete struganje i miješanje zagorjele hrane.


Isjecite zagorjeli dio

U slučaju da tokom kuhanja zagori određeni komad mesa, povrća ili bilo koje namirnice, jednostavno odstranite taj dio. Na taj način možete da izbjegnete kvarenje ostatka jela.

Koristite krompir

Da, dobro ste pročitali. U slučaju zagorjele hrane, krompir je namirnica koja može da spasi, jer on upija mirise i ukuse jela. Ako ste spalili posudu u kojoj je neko jelo, možete da ostružete i isječete krompire i dodate ih u posudu. Zatim da nastavite da kuvate/pečete jelo na laganoj vatri. Nakon toga samo izvadite krompir, ili ako vam se uklapa u recept, možete ga i ostavi

Dodajte kiseli sastojak

Ako je hrana malo zagorjela, dodajte kisele sastojke i izjednačite ukus. Možete da birate između soka od limuna, sirćeta, bijelog ili crnog vina, paradajza, u zavisnosti od jela.

Koristite kremaste proizvode

U slučaju da je hrana malo zagorjela, možete da dodate mliječne proizvode poput pavlake za kuvanje, maslaca ili mlijeka.

Dodajte prelive/začine

Kada vam jelo sa roštilja zagori, dodajte prelive kako biste uravnotežili ukus. Slatkoća umaka poput brusnice prikriva miris zagorjelog i čini hranu prijatnijom za konzumiranje, prenosi vecernji.hr.