Šta je to „Prljavi elektricitet“ i da li nas on čini bolesnim?

Piše: Prof. dr. Šuhreta Trobradović Seka

U cilju još uspješnije i efikasnije borbe protiv svih vrsta štetnog zračenja objavljujemo savjete koji će definitivno promijeniti način na koji gledate električni svijet oko vas, kako bi shvatili da sve one svjetlucajuće, šarene i prepametne stvarčice, i nisu tako bezazlene za vaše zdravlje. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema onda obratite punu pažnju, a ako ne onda dobro čujte već poznatu izreku „bolje spriječiti nego liječiti“

Čini se da je većina živih bića nevjerovatno osjetljiva na veoma malo izlaganje elektromagnetnim poljima. Kod živih ćelija takva elektromagnetna polja se manifestuju kao dio normalnih aktivnosti našeg tijela kao što su: otkucaji srca, moždani valovi, djelidba ćelija itd. Problem je u tome što izlaganje elektromagnetnom zračenju koje je načinio čovjek, nije „normalno“. Ono je vještačka tvorevina sa neobičnim jačinama, karakteristikama signala, oblicima impulsa i valova. Ono može preusmjeriti ćelije ljudskog organizma u pogrešnom smjeru na bezbroj načina, a nije teško uvidjeti kakvu to posljedicu može imati na zdravlje čovjeka.

U današnje vrijeme milioni ljudi su izloženi štetnom elektromagnetnom zračenju. Žice i transformatori ne daju samo pokretačku snagu za električne uređaje već su i nosioci visoko-frekventne struje – veoma opasne za naše zdravlje. Ta vrsta energije koju uglavnom stvaraju kompjuteri i drugi el. uređaji, cirkuliše našim domovima ili radnim prostorijama putem raznih kablova ili bežičnih sistema. Mada električna energija u kuće ulazi čista, gore navedeni uzročnici je zagađuju stvarajući zagađenje ili „prljavi elektricitet“. Štetni utjecaj doseže do otprilike jednog metra (a negdje i više) od električnih instalacija, čak i kada elektrouređaji nisu aktivni.

Postoji mnogo dokumentovanih slučajeva gdje je sa povećanjem količine „prljavog elektriciteta“ došlo do većeg broja problema i komplikacija sa zdravstvenim stanjem ljudi. Neki od učestalih problema koji su pripisani električnom zagađenju su česti slučajevi karcinoma i tumora, fibromijalgija, deficit (poremećaj) pažnje kod djece, autizam, astma, sindrom hroničnog zamora i dijabetes. Također postoje slučajevi gdje električna polucija pogoršava prethodno stanje bolesti, kao što je to slučaj sa multiplesklerozom i migrenskom glavoboljom.

Američki eksperti iz oblasti utjecaja elektromagnetnog zračenja na zdravlje procjenjuju da danas 3 – 8% populacije u razvijenim zemljama pati od ozbiljnih simptoma zatrovanosti električnim zagađenjem, od kojih je samo 35% sa blažim simptomima. Naravno, lako je shvatiti da napredak tehnologije znači i sve jače i razornije zračenje koje postaje prisutno i na svim mjestima na kojima danas nije.

Na kraju treba reći da je danas tehnologija toliko uznapredovala da mi danas možemo na pritisak dugmeta razgovarati sa nama bliskim ljudima koji se tog trenutka nalaze na drugoj strani planete, a da ih pritome savršeno vidimo i čujemo, kao i oni nas. Možemo pritom razmjenjivati stare fotografije, preslušavati drage melodije, slati biblioteke knjiga za samo nekoliko minuta…

Ali… razmislite malo pa mi recite kakva je vrijednost u svemu tome, ako te užitke moramo platiti sa jednom od najvrijednijih stvari koje nam je Bog dao – našim zdravljem.

12 korisnih savjeta da se zaštitimo od „prljavog elektriciteta“

1. Zamijenite sve prigušivače svjetla u vašoj kući sa običnim prekidačima. Čak i kada je podešen na najjače svjetlo, prigušivač „cijepa“ dijelove el. struje i onda ih odbacuje u obliku jakog el. mag. polja. Tako stvara „prljavu“ el. struju koja može kontaminirati el. instalacije u cijeloj kući sa opasnom visoko-frekventnom energijom.

2. Ne postavljajte nisko-voltne halogene, neonske i štedne sijalice. Doslovno sve od ovih vrsta sijalica stvaraju prljavi elektricitet.

3. Kada želite zamijeniti vaš kompjuterski monitor ili TV aparat, kupite LCD, jer ova vrsta monitora emituje mnogo manju količinu elektromagnetne radijacije. Plazma televizori i stari modeli sa katodnom cijevi u velikoj mjeri zagađuju el. instalacije u vašem domu.

4. Mada se ugodno sjedenje na kauču sa laptopom u krilu čini jako privlačnim, mnogi stručnjaci iz područja elektromagnetnih polja su kategorično protiv toga. Mnogi laptopi proizvode jako el. mag polje, posebno ako ga koristimo kada se puni. Treba ga koristiti držeći ga pored sebe, i to kada radi na baterijsko napajanje. Preporučljivije je udaljiti se od laptopa tokom punjenja sve dok se taj proces ne završi.

5. Isključite iz utičnice sve što trenutno ne koristite. Ukoliko je vaša kuhinjska radna ploča zatrpana uređajima poput aparata za kafu, pekača hljeba, sokovnika i slično, isključite ih iz utičnice kada se ne koriste. Isto važi i za alarmne satove napajane na mrežu, svjetiljke, punjače mobitela kao i za ostale el. uređaje koje trenutno ne koristite. Sve što je uključeno u el. utičnicu emituje elektromagnetno polje, a ukoliko je isključeno – ne.

6. Postavite trožilne kablove sa uzemljenjem na metalne svjetiljke (lampe) da biste umanjili efekat „antene štetnog zračenja“ koje one stvaraju.

7. Ne postavljajte bežične mreže za internet i provjerite da li imate DECT bežični telefon. Ne kupujte DECT telefone jer oni neprestano emituju jak radiofrekventni signal, čak i kada nisu u upotrebi i kada se nalaze u bazi (kućištu). Znači 24 sata dnevno. Ako ga već imate, riješite ga se ili ga barem isključite iz utičnice tokom noći. Umjesto bilo kakvog bežičnog, izaberite obični telefon sa kablovima. Isto važi i za bežičnu tastaturu, miš i sl.

8. Pomaknite dječiji krevetac barem 1 metar od zidova u kojim se nalaze el. kablovi, i ne postavljajte ga na zidove koji sa svoje druge strane imaju prislonjene uređaje kao što je kompjuter, kućno kino, mikrovalne pećnice i sl. Većina zidova ne blokira magnetno polje koje emituju ti uređaji.

9. Riješite se mikrovalnih pećnica. Ukoliko ih baš morate koristiti stanite na barem 1,5 metar udaljenosti kada je upotrebljavate, a još je bolje da napustite tu prostoriju sve dok pećnica radi. Čak i ispravna mikrovalna peć može izbacivati jako elektromagnetno polje. One koje cure su još opasnije.

10. Ograničite vrijeme koje provodite pričajući na mobilni ili bežični telefon, i ne dozvoljavajte djeci ispod 14 godina da njima razgovaraju osim veoma kratko kada je to apsolutno neophodno.

11. Udaljite se što je više moguće od glavne električne razvodne kutije (kutije sa osiguračima) koja daje elektromagnetno polje veoma jakog intenziteta. Obratite pažnju da je vaš krevet na bezbjednoj razdaljini od najmanje 1,5 metra, i imajte na umu da razvodna kutija može biti na spratu ispod ili iznad vas ili na drugoj strani zida.

12. Jedna od najvažnijih stvari koju možete uraditi jeste postavljanje Cedar Neutralizer zaštitnog uređaja u prostorije vašeg doma kako biste neutralizovali štetnu VF radijaciju koju stvaraju vaši el. uređaji. Opširnije o Ceder neutralizatoru na broj 061 320 726 ili na www. cedar-neutralizer.com.ba

(aura.ba)