Šta je sve “ubio” Internet: Sjećate li se pisanja pisama, snimanja spotova na VHS-u, listanja omiljenog časopisa, odlaska u goste…

Prisjetili smo se života prije jednog od najvećih ljudskih izuma, interneta, i 5 stvari iz toga vremena kojih ćemo se uvijek sjećati s nostalgijom

Kad god se sjetimo života prije interneta uhvati nas neka simpatična nostalgija i sjetimo se šta nam nedostaje – onaj osjećaj uzbuđenja dok smo iščekivali da na radiju čujemo omiljenu pjesmu, da na televiziji vidimo najdraži spot jer nekad smo i danima čekali taj trenutak. Nije nam sve bilo na dlanu kao danas kada s jednim klikom, kad god to poželimo, možemo poslušati pjesmu ili pogledati spot.

Prisjetili smo se kako je život izgledao prije interneta i napravili listu 5 običnih, a opet tako posebnih stvari koje nam baš nedostaju iz tog vremena. Neke od njih nisu potpuno izumrle, ali su puno rjeđe, a neke su otišle u povijest.

1. Pisanje pisama i razglednica
S mora se obavezno slala razglednica, a pisali smo i pisma rođacima u stranim zemljama. Kakvo je to bilo veselje kada bismo nakon nekoliko sedmica dobili odgovor! Neki su se dopisivali i s prijateljima koje su upoznali upravo putem pisama, a kako izgledaju nisu mogli vidjeti na društvenim mrežama već samo ako bi s pismom dobili i fotografiju.
Pisanje pisama i razglednica rukom zamijenili su e-mail i chatovi, ali pokoja razglednica stigne još i danas…

2. Snimanje pjesama na kasetu
Subotom i nedjeljom popodne i navečer žurili smo se kući jer su se većinom u to vrijeme na radiju emitirale muzičke emisije. Trebalo je pravovremeno stići kući kako nam omiljena pjesma ne bi promakla i stisnuti rec na kasetofonu ili muzičkoj liniji.

Kada bismo je još uspjeli snimiti bez upadanja voditelja i prekidanja pjesme pričom – e to je bila sreća!

3. Snimanje spotova i filmova na video kasetu
Kada su se na televiziji prikazivale emisije s muzičkim spotovima obavezno je u pripremi bio videorekorder i u njemu kaseta VHS kako bismo uspjeli snimiti video spot kojeg smo željeli gledati non-stop. Toliko smo puta znali pogledati jednu te istu VHS-icu da bi se od silnog gledanja traka izlizala te slika ne bi više bila čista.

Nisu svi ni imali videorekorder pa je grupno gledanje filmova snimljenih na kazetu ili posuđenih u videoteci kod prijatelja ili rodbine doma bio uzbudljiv događaj. Pročitajte i 5 zanimljivosti o parfemu bez kojeg 90-ih nismo mogli.

4. Čitanje časopisa
U potrazi za izgubljenim vremenom ne možemo se ne sjetiti tako opojnog mirisa svježe printanog časopisa i zvuka listanja stranica s kojih smo doznali novosti iz svijeta zabave, mode, zdravlja, čitali o ljubavi, romansama,…
Nestrpljivo smo čekali da novi broj omiljenog nam časopisa stigne na kioske i to iščekivanje imalo je itekakvu čar…

5. Odlazak u goste
Druženja uz kafu i kolače, pozivanje na ručak, darivanje domaćina kafom, bombonijerom ili cvijećem, opušteni razgovori o svakodnevnim temama u nečijem domu, nestaju. Danas u domove dragih nam ljudi sve češće ulazimo samo preko kompjutera, a poziv u goste čuje se sve rjeđe i rjeđe. No mi smatramo da je odlazak u goste tradicija kojoj se vrijedi vratiti.

Zato, umjesto da cvijeće, poljupce i osmijehe šaljete virtualno, otiđite do dragih prijatelja i rodbine. Stisak ruke, poljubac dobrodošlice i buketić ljubičica u stvarnom svijetu vrijede beskrajno više od bilo kojeg lajka u virtualnom svijetu.