Šta je skuplje – svadba ili sahrana? Ne isplati se ni umirati, ni ženiti!

Neko je u Sarajevu rekao “Stisni, pa umri”! Unosan i parali posao danas obavljaju i matičari i hodže, i popovi… U prosjeku po svadbi, odnosno po sahrani/dženazi oko 3.000 maraka

Dva potpuno različita rituala koja, svaki na svoj način, slave život. Međutim, postoji još nekoliko stvari koje povezuju svadbu i sahranu – na oba događaja se plače, porodica i prijatelji se okupljaju. Na kraju oba događaja koštaju organizatore brdo para!

Neko će reći da je krajnje bizarno stavljati rame uz rame sahranu i svadbu, ali ako ih posmatramo kao neizbježan dio života i ako pitate porodice koliko ih je koštao podrazumijevani životni ritual, oglavnom odmahnu rukom i kažu: “Ma, ništa me ne pitaj”. Provjerili smo ova dva događaja u Sarajevu, mada je slična situacija i u svim drugim dijelovima BiH, pa i regije!

Pristojni svadbeni spektakli, kojem prisustvouje 50 – tak ljudi, mladence i njihove roditelje koštaju oko 4.000 maraka (U ovoj cijeni su iz “srednje kategorije” (ni najskuplji, nit najjeftiniji) svi sadržaji za svadbe – od bidermajera, preko dekoracija, odijela, cvijeća, do sale i muzike). Ima tu još troškova; matičar, telefoni, posebna limuzina…. Naravno, cifra raste…Uglavnom od 4.000 do 10.000 maraka košta svadbeno veselje.

Svadbe su postale unosan biznis.

A šta je sa sahranama?

Ako je suditi po cijenama – ne isplati se umrijeti u velikim gradovima. U zavisnosti kojoj vjeri pripadate u BiH, troškovi sahrana/dženaza su različiti.

Cijene pogrebnih usluga u FBiH toliko su visoke da bi se živi, dakle oni na kojima je teret da sahrane umrlog, najradije zamijenili sa pokojnikom ili rahmetlijom. Za najjeftiniju sahranu ili dženazu ovdje treba štedjeti najmanje 13 godina, i to svaki mjesec dana ostavljati po pet maraka na stranu. Ali, ni tada ne možete biti sigurni da ćete s tom ušteđevinom pokriti sve troškove.
Ovo za 13 godina štenje za dostojan odlazak na Onaj svijet se odnosi samo na muslimane. Troškovi sahrane ateista, jevreja, pravoslavaca i katolika mnogo su veći!!

U “Pokopu” cijena sahrane je 800 KM (pogrebna oprema i kopanje), plus vjerski službenici, govor na raki ili ispred kapele, pleh muzika) koji se plaćaju dodatno. Kako je cijena muzike 10 KM, a cijena govora od 50 do 100 KM (u zavisnosti od toga gdje se postavlja ozvučenje), najbolje je da se o pokojniku govori što manje.

Za kopanje rake u Sarajevu naplaćuju 40 KM, u Zenici 150, a u Tuzli 220 KM.

Najveće pogrebno društvo u Sarajevu su “Bakije”, koje imaju vlastitog mrtvozornika, gasulhanu (mjesto gdje se kupaju mrtvi i opremaju za ukop), organiziraju prevoz umrlog, ali nemaju svoje groblje s obzirom da su sva u nadležnosti “Pokopa”.

Najjeftinija dženaza je na improviziranom groblju Obad kod Fabrike duhana, i troškovi su 580 KM. Ovome, ako niste član “Bakija” ili IZ-a, treba dodati i usluge vjerskih službenika, koje iznose 400 KM i podrazumijevaju gasulu (kupanje), dvije bule na tevhidu i jednog hodžu na samoj dženazi. Članovima je ova usluga besplatna kao i tevhid nakon sedam dana.

Za groblje Vlakovo, koje je petnaest kilometara udaljeno od Sarajeva, cijena se uvećava za 100 KM, a na ostalim lokacijama “Bakijama” treba platiti 480 KM plus troškovi IZ-a. Godišnja članarina iznosi 24 KM, ili dvije marke mjesečno.

S druge strane, dosta priče je bilo i o prvom krematorijumu u BiH čija izgradnja treba početi na proljeće 2018. godine  Naime, KJKP Pokop planira u aprilu da započne izgradnju krematorija na groblju Vlakovo.

  • Zahtjevi za kremiranje umrlih osoba nisu tako česti, ali postoje. Zbog komplikovanog i skupog međunarodnog transporta, ljudi se rjeđe odlučuju na ovu vrstu usluge”, istakla je glasnogovornica KJKP Pokop Najda Vranić Beširević.Ukoliko se kremiranje vrši u Zagrebu, cijena iznosi blizu 2.000 KM plus troškovi kremiranja blizu 1.600 kuna (415 KM). Kada je riječ o Srbiji, cijena je nešto niža i ona iznosi blizu 1.650 KM uz troškove kremiranja od 25.500 dinara (417 KM).
  • Izgradnja krematorija u Sarajevu će te troškove svesti na minimum”, kazala je Vranić Beširević.

Ovim cijenama treba dodati i “grobljarinu”, odnosno kiriju ili stanarinu za one koji su sahranjeni) koja iznosi 8 KM godišnje!
Neko je u Sarajevu rekao “Stisni, pa umri”! (aura.ba/E.M.)