Šta je sindrom karpalnog tunela/kanala i kako se liječi?

Sindrom karpalnog kanala je oboljenje koje nastaje pritiskom na središnji živac u području karpalnog kanala. Manifestuje se bolovima, smanjenjem osjeta, trncima i peckanjem, te mišićnom slabošću u području šake i podlaktice. Prvi simptom obično je smanjenje osjećaja u području šake. Bol se javlja ili pojačava noću. Osjećaji “mravinjanja” ili peckanja mogu se izazvati promjenama položaja šake. S vremenom dolazi do razvoja mišićne slabosti i atrofije mišića.

Kod većine slučajeva „Sindroma karpalnog kanala“ uzrok nije poznat. Poznati rizični faktor za nastanak bolesti je pojačana upotreba zgloba šake. Bolest se može javiti i zbog ozljede, tumora, stresa, neke druge sistemske bolesti ili zbog uporebe lijekova. Sindrom se češće javlja kod osoba koje dugotrajne rade za kompjuterom i u nekim zemljama, npr. SAD-u, smatraju se profesionalnom bolešću.

U slučaju da je poznata osnovna bolest koja je uzrokovala sindrom karpalnog kanala, liječi se -osnovna bolest. U uobičajene postupke liječenja ubraja se:

imobilizacija šake
primjena lijekova

izbjegavanje optrećavanje šake

U slučaju da je uzok sindroma mehanička kompresija, liječenje je hirurško.

RIJEČ FITOTERAPEUTA

Pomoć u oblozima od “zukve”

Adem Ahmičević, narodni travar i kineziterapeut: Kod sindroma karpalnog tunela, preporučujem da se pije što više čaja od imele. Ova biljka opušta gotovo svaki djelić tijela, ali i psihe, što je upravo kod ovog oboljenja jako važno. Uzeti supenu kašiku isitnjene, suhe imele i preliti litrom hladne vode. Ne kuhati, već samo ostaviti da odstoji četiri do pet sati. Najbolje popiti cijelu litru na dan. Važno je znati da organizam ima sposobnost da sam sebe liječi. To mu i dopustiti, te mu ujedno i malo pomoći.

Senka Mušanović, fitoterapeuta: Toplo preporučujem da se pije čajna mješavina od valerijane (koja opušta i mišiće i nerve) i matičnjaka. Uzeti po prstohvat ovih biljaka i skuhati na pola litra vode. Popiti tokom dana. Također, korisni su i oblozi od samonikle divlje jabuke, tzv. zukve. Sirće razrijediti mlakom vodom. Natopiti tkaninu (najbolje gazu) i staviti na zapešće ruke koja trne. Prijeki lijek je i morska voda, ako se do nje može doći. Savjetujem da se vodi računa o pravilnom položaju tijela dok se sjedi za računarom, te da se što više vodi briga o zdravoj (nemasnoj i neslanoj) hrani.

Preporuke za prevenciju sindroma karpalnog tunela

Zapešća se ne smiju naslanjati i pritiskati na sto
Da bi se olakšao neutralan položaj šaka, mogu se koristiti podlošci za zapešća
Kod čestog i dugog tipkanja koristiti ergonomsku tastaturu
Preporučljivo je praviti češće stanke i to svakih 15 minuta kraću i svakih sat vremena dužu
Po prestanku tipkanja šake treba odmoriti u krilu ili ih pustiti uz tijelo
Po mogućnosti ograničiti vrijeme provedeno za kompjuterom

Pokazalo se da pošteda bolne ruke daje dobre rezultate. Nije rijetkost da, u slučajevima kad se šaka rastereti, dođe do spontanog poboljšanja. (aura.ba)