Šta je ruminacija i kako vam može pomoći da se riješite depresije

Sasvim je normalno da s vremena na vrijeme imamo padove raspoloženja. Ipak, depresivno raspoloženje je nešto više od toga i njegov razvoj uključuje nekoliko faktora. Glavni faktor razvoja depresije je negativni način razmišljanja, koji dovodi do sniženog raspoloženja, osjećanja bezvrijednosti, krivice, brige, strahovanja i smanjenog kapaciteta za emotivno reagovanje. Ovakvo raspoloženje dalje vodi u začarani krug depresivnosti; negativne emocije povećavaju produkciju hormona stresa, izražen stres slabi imuni sistem, koji vodi do slabog zdravlja, ali takođe utiče i na sposobnost da trezveno razmišljamo.

Ruminacija predstavlja neprestalnu okupaciju i održavanje negativnih misli u našoj svijesti, što utiče i na održavanje depresije. Prema tome, bitan korak u smanjenju depresivnog raspoloženja je zaustavljanje ruminacije.

Kako zaustaviti ruminaciju?

1. Prvi korak u zaustavljanju procesa ruminacije je svjesnost da je on počeo. Obično kada krenu da se nadovezuju negativne misli ljudi bivaju uvučeni u taj vrtlog sve više i više, a da toga nisu ni svjesni, na to se nadovezuju negativne emocije i tako u krug. Ono što je važno je reći sebi: “Ponovo počinjem da ruminiram”, kako bi to došlo do naše svijesti.

2. Kada smo osvijestili da je ruminacija krenula, stopiraćemo je jednostavno tako što ćemo reći sebi STOP. Ovo bi trebalo reći naglas i to intenzitetom kao kada vičete. Međutim, pošto je to nemoguće izvesti u socijalnom okruženju, onda treba reći u sebi odnosno ,”uzviknuti u sebi”. Kada negativne misli počinu da se vraćaju i ponavljaju kao na pokvarenoj ploči, budite uporni i svaki put ih STOP-irajte.

3. Ono što može biti zamjena za verbalizaciju STOP upozorenja, je njegovo vizuelno ili zvučno prikazivanje. Na primijer, svaki put kad krenu negativne misli predstavite sebi saobraćajni znak stop, u obliku osmougaonika, crvene boje koji vam iskače kada krenete da razmišljate na negativan način. To će biti nedvosmisleno upozorenje da treba da stanete!

Takođe, možete STOP-irati negativnu bujicu misli tako što ćete kada se one pojave proizvesti neki jak, neprijatan zvuk. Na primjer, jako ćete lupiti dlanom o dlan ali blizu slušnog kanala-kako bi efekat bio jači i upečatljiviji, a time i lakši za memorisanje. To ćete uraditi kod kuće kada vam se jave neželjene misli, a onda ćete u socijalnim situacijama da se u mislima prisetite tog zvučnog signala kao znaka za prestanak ruminatornog lanca.

Najbolji efekti od ove psihoterapijske tehnike se postižu vežbajući. Kao što je potrebno da naučite neku novu fizičku vežbu, ponavljajući je, tako i ova mentalna vežba zahtjeva vrijeme, ali su efekti višestruko isplativi.