Šta je legendarni astronom Carl Sagan rekao o postojanju vanzemaljaca: Vanzemaljci nas ne posjećuju jer Zemlja nije najpopularnija destinacija svemira

 Carl Sagan bio je vodeći planetarni astronom, pionir u potrazi za vanzemaljskom biologijom, sjajan učitelj i najefikasniji javni zagovornik vrijednosti nauke koje je svijet ikada vidio

Prema anketi kompanije Ipsos iz 2015. godine, 45 odsto Amerikanaca vjeruje da su vanzemaljci posjetili planetu Zemlju. Samo u Sjedinjenjim američkim državama godišnje budu hiljade prijava o viđenju NLO-a. Da su istinite, to bi značilo da ih bude oko deset dnevno. To je u svakom slučaju baš puno letećih tanjira na nebu.

 Mala vjerovatnoća

U dokumentarcu “NLO: Prijatelj, neprijatelj ili fantastika” Voltera Kronkajta iz 1966. godin, Carl Sagan iznosi vrlo upečatljiv govor na tu temu. Ne kaže baš da je nemoguće da su ta viđenja legitimna, već samo koliko je malo vjerovatno da jesu. Ako se uzme u obzir koliko potencijalnih “stanica” postoji u svemiru, vrlo je antropocentrično misliti da je Zemlja najpopularnija destinacija univerzuma. Smatrati da postoji toliki broj vanzemaljaca koji nam dolaze u goste je poput očekivanja da se svi turisti na svijetu sjate na recimo, isti trg negdje u Italiji.

“Ako vjerujete, kao što tvrde NLO kultisti, da iza većina prijava NLO viđenja zapravo stoje vanzemaljske posjete, onda bismo imali veoma neobičnu situaciju. To bi značilo da na Zemlju dnevno stiže po nekoliko svemirskih brodova sa međuzvjezdanih razdaljina”, objašnjava Sejgan. “Mislim da je mnogo razumnije spekulisati o veoma rijetkim posjetama vanzemaljaca čisto na osnovu mogućnosti da postoji inteligentan život van planete Zemlje. Za to naravno ne postoje dokazi, samo kažem da nije nemoguće. Međutim, vjerovati da se na dnevnoj bazi dešavaju višestruke posjete je, po meni, nategnuta lakovjernost.”

  Ne otpisujmo vanzemaljce

“Ne postoji ni jedan jedini provjeren izveštaj kojeg je bilo kako moguće povezati sa mogućnošću vanzemaljskog života”, kaže Sejgan. Mada ovo zvuči kao završni udarac zadat lovcima na NLO-ve, upravo je suprotno. Sejgan ističe ogroman broj zvijezda i potencijalnih planetarnih sistema oko njih. Drugim riječima: nemojte još otpisivati vanzemaljce, narode. Postoji gomila planeta i gomila prilika da se pokaže život u vasioni.

To je, uostalom, i temelj Fermijevog paradoksa, koji postavlja pitanje “Ako su vanzemaljci svakodnevica zašto nismo uspostavili kontakt s njima?”. Dok ne bi trebalo da trčimo pred rudu i vičemo “Vanzemaljci!” na svaku zamagljenu pojavu koja leti, ne bismo ni smjeli da odbacujemo veliku vjerovatnoću da zaista postoje tamo negdje.