Šta je dobro, a šta ne protiv raka debelog crijeva?

Postoje namirnice koje svakodnevnim konzumiranjem mogu da doprinesu zdravijim crijevima.
U proteklih par godina, sve je više oboljelih od raka debelog crijeva. Uslovi za nastanak raka debelog crijeva i njegovo širenje se stvaraju godinama, što znači da na rak ne utiče samo jedan činilac nego veći broj njih. Najznačajniji činioci za nastanak raka debelog crijeva su ishrana, okolina i geni, a pogotovo fizička aktivnost, koja u velikoj meri utiče na pravilan rad crijeva.


Pokušajte da izbjegavate:

Brzu hranu
Slatkiše
Grickalice
Konzervisane proizvode
Prerađene žitarice
Mesne prerađevine
Iz ishrane izbacite čips i krekere, slatke proizvode iz fabrika slatkiša, kao i sve ostale namirnice koje sadrže velike količine trans-masti. U kupovnim slatkišima najčešće ima puno aditiva, pa se preporučuje da slatkiše, ako ih volite, napravite sami kod kuće. Konzervisani proizvodi su naročito nepoželjni jer su puni sintetskih konzervanasa koji iritiraju zidove crijeva.

Budite posebno oprezni sa prerađenim i crvenim mesom, ono je nužno u vašoj ishrani, ali je bolje da kupujete prirodno meso od ljudi sa sela koje poznajete, umjesto da kupujete mesne prerađevina iz fabrika.

Od namirnica se preporučuju:

Luk
Riba
Voće i povrće
Maslinovo ulje, svinjska mast
Mlijeko i mliječni proizvodi
Ove namirnice će očuvati vaša crijeva, ali uvijek vodite računa odakle ih nabavljate.