Šta je Almir Đuhera, književnik iz Maglaja, doživio u visočkim piramidama: Propjevao, vid popravio, napisao hit, doživio snoviđenje…

Piše: Almir Đuhera, književnik i astrolog

Piramide i to ljekovite, u Bosni i Hercegovini definitivno postoje! To je moj konačni odgovor i zaključak. A evo i mog iskustva s jedne od posljednih posjeta gradiću Visokom, koje želim podijeliti s čitateljima Aure.

Kada je 2005. godine Semir Osmanagić iznio hipotezu da u BIH postoje oblasti s piramidama, od prvog momenta sam bio na njegovoj strani. A zašto, evo da obrazložim kroz moja intuitivna razmišljanja o tome. Prvo, uvjerenja i predrasude koje nameće društvena zajednica, roditelji, prijatelji, škola, bliža ili daljnja okolina često znaju biti presudan faktor koji koči napredak pojedinca ili određene lokalne ili druge vrste zajednice.

A u njegovom slučaju, zvanom „Piramide“ toga je bilo i previše. U tom smislu, zaista mu se divim za strpljenje i snagu kojima je korak po korak, uprkos pritiscima, pokušavao da dokaže da je njegova hipoteza validna. Zato sam se zapitao, ako u Egiptu, Kini i Meksiku postoje slične “stvari”, pa pobogu, zašto ne bi to moguće bilo i ovdje? Što bi mi bili drugačiji? Manje vrijedni ili nezanimljivi?

Drugo, zaista bi bilo neodgovorno ne dopustiti određeno mu vrijeme, da pronađe i predoči dokaze za svoju tezu, zar ne?!

To bi bilo isto kao da angažujete novog trenera fudbalskog kluba, a onda nakon mjesec dana, date mu otkaz i pri tome platite skupo obeštećenje za njegovo prisustvo, a da mu niste dozvolili da razvije sistem, taktiku i strategiju za tim.

Peckanje dlana

Pa zašto mu onda ne pružiti priliku, rekoh sebi, da dokaže svima da li je u pravu?! Ujedno, do tada, razna arheološka istraživanja ukazivala su na prisustvo određenih populacija na raznim lokalitetima u BIH.

Iz tog se odmah nameće pitanje, pa zašto onda ne bi postojali sem pronađenih sitnih stvari, i takvi neistraženi golemi oblici nečijeg prisustva na nekom tlu, pa čak i ovdje u Bosni? Ovdje ću stati sa svojim intuitivnim razmišljanjima iz daleke 2005., a vama dati na uvid fotografije i iskustva sa posjete lavirintu tunela  „Ravna“ u Visokom.

Dakle, vlastite fizičke reakcije na okolinu u kojoj sam se našao, poput peckanja na dlanu desne ruke u ljekovitoj sobi, sve opuštenijeg ponašanja tijela, i jasnijeg vida, priznajem iznenadila su me. Možda će neko reći da je to sve placebo efekat proizveden možda od strane mojih osobnih očekivanja. No u mom slučaju, zaista nisam imao nikakva očekivanja ili preduvjerenja jer tome me život naučio, i stalni dodir sa svijetom alternative.

Almir sa Mensurom Salkićem, pobjednikom ZMBT šoua iz 2016.

Ponašanje moga tijela postalo mi je jasnije kada je ljubazni vodič Rasim počeo pričati o ljekovitosti ljekovite sobe i neprisustvu negativnih zračenja u lavirintu; kao što su: kosmička (Hartmanove, Kirijeve i Snajderove mreže), prirodna radioaktivnost ili negativna energija iz podzemnih vodenih tokova. Da li tome pridonosi i dobra cirkulacija zraka proizvedena kroz različite visine stropova ali i prisustvo negativnih jona koji eliminišu dejstvo virusa i bakterija?!

Zatvorite vrata dok još nije kasno

Da li i ljekovite vode koje osnažuju ljudsku auru utvrđeno na Institutu u Ljubljani, a  čije je prisustvo jasno vidljivo, doprinose da se osoba osjeti “opušteno” i drugačije od svih ostalih soba u kojima ste bili? Zaista sve je to mala misterija koja djeluje na svoj neki način, nama možda još nejasan. No, zaista djeluje! Isto kao što prisustvo Runskog pisma argumentira činjenicu da su tuneli aktivno korišteni. No, ono što je meni zaintrigiralo maštu jeste, zašto su svjesno brojni tuneli pijeskom zatvoreni? A možda odgovor na to pitanje daje pokušaj prijevoda pisma na jednom dijelu, a prijevod glasi otprilike ovako: „Zatvorite vrata dok još nije kasno.“

Uglavnom, možda su divlje životinje pravile smetnju, možda je neprijatelj bio brojniji, ili možda je more koje je nekad tu bilo na prirodan način napravilo štetu, poput ekstremne prirodne nepogode kao što je to bilo s poplavama 2014. u BiH? Ko zna, možda?

No, jedno je sasvim sigurno, piramide i to ljekovite, u Bosni i Hercegovini definitivno postoje! Postoje i zahvaljujući Fondaciji arheološki park: „Bosanska piramida sunca“ i otkriću ali i smjelosti i istrajnosti gospodina Semira Osmanagića na tom putu. E sad zamislite, nakon svega izloženog, koje se sve još tajne ispod debelih naslaga mulja, blata i zemlje, kriju. Slični objekti pronaći će se i u godinama ispred nas, zato budimo ponosni što živimo na podneblju punom raznih prirodnih i drugih bogatstava, i čuvajmo ih.

Sreo Mensura Salkića, pa napisao hit i propjevao!

Posjetu podzemnom labirintu tunela “Ravne” darovao mi je mlađi brat. Kud će bolji poklon autoru knjige “Djevojka iz zemlje piramida”, alternativcu i umjetniku u duši od posjete jednom prirodnom a ujedno, predivnom egzotičnom mjestu?!

Idući ka Visokom, čak sam zamišljao da ću tamo sresti “svoju djevojku”. Činjenica da idem na nedovoljno istraženo i tajanstveno mjesto, u meni je probudila neobičan  istraživački žar. Po dolasku pred ulaz u tunel „Ravne“ sreo sam jednog starijeg gospodina spremnog na šalu. Ispričao mi je kako pjevači poput Halida Bešlića i drugih dolaze u posjetu piramidama kada imaju koncerte kako bi poboljšali glasovne mogućnosti. Sreo sam i Mensura Salkića, pobjednika šou serijala „Zvijezda možeš biti ti“.

Sam ulazak u tunel vodi vas u svijet tajni koje će kroz nadolazeće godine biti polagano otkrivane. I prije samog ulaska u tunel, osjetio sam drhtavicu ruku, kao i u predjelu ramena. Po ulasku u tunel, drhtanje je počelo jenjavati. Tijelo je bilo sve opuštenije. Javila mi se i neka pričljivost. Jezik mi se razvezao. U jednom sam momentu pomislio da ću ostalima biti naporan koliko sam pričao.

Zanimljivo mi je bilo i, prolazeći tunelima, Runsko pismo. Prisustvo Runskog pisma meni jasno argumentira činjenicu da su tuneli aktivno korišteni, ali ujedno me asociralo na to da su se Rune koristile od davnina za proricanja. Da li je moguće da se u piramidama radila magija?!

Možete li dragi čitatelji, zamisliti vladara s posebnim moćima koji je osjetio opasnost pa naredio da se zatrpaju tuneli, vladara koji je bio okružen savjetnicima s čarobnim moćima koji su mu savjetovali da se tuneli zatvore. A možda poruku na ploči “Zatvorite vrata dok još nije kasno” je napisao neki običan stanovnik želeći da upozori svoje sunarodnike da opasnost stiže, ili upozorava generacije koje dolaze da ne otkopavaju tunele jer prijeti im opasnost?!

Posebno me se dojmila i ljekovita soba. Ah, kakav sam mir tamo osjetio. Spokoj! Drugačiji udisaj vazduha kroz nos nego uobičajeno, i blago peckanje na desnom dlanu u kontaktu sa kamenom pločom koja se nalazila unutra. Osjećaj je skoro isti kao kada uzmete određeni poludragi kamen, recimo Citrin i on počne vibrirati na vašem dlanu.
Na tom mjestu zaista sam upitao samog sebe,  zašto su se ljudi toliko jedni od drugih, udaljili, ali i od prirode i njenih ljepota koje nudi.  Dobio sam dojam da naša civilizacija sama sebi sječe granu na kojoj sjedi. A sječemo je ugradnjom betona na svakom mogućem koraku, gradnjom hidroelektrana na vodenim prirodnim tokovima, bacanjem raznoraznih otpadnih stvari u rijeke i potoke, sječom šuma, a za raznorazna atomska i druga ispitivanja, suvišno je i govoriti.

Uglavnom, naveče sam imao “jake” snove koji su se sutradan obistinili! Dalje, vid mi se popravio! Valjda je i susret s pjevačem Salkićem bio sudbonosan pa sam po dolasku kući odmah napisao pjesmu i istovremeno melodiju (pisac plus pjevač jest jednako dobra pjesma). Čak sam i ja propjevao, valjda me piramida opustila.

(aura.ba)