Šta fotografije na Instagramu govore o vašem mentalnom zdravlju

Fotografije koje postavljate na Instagram mogu reći mnogo više o vama od toga šta ste jeli ili gdje ste bili na ljetovanju.

One mogu ukazati na to da li ste u depresiji. Novo istraživanje koje su uradili naučnici s univerziteta Harvard i Vermont pokazuje da ljudi koji imaju istoriju depresije dijele više fotografija, koriste manje filtera i postavljaju fotografije koje su u tamnim ili sivim bojama.

U istraživanju se navodi da Instagram i druge društvene mreže mogu biti odličan alat za analizu mentalnog stanja ljudi. Ranija istraživanja pokazala su da riječi koje koristite u tvitovima ili Facebook statusima mogu ukazati da li ste ili niste u depresiji.

Nova studija pokazala je da se to može uvidjeti i na osnovu slikovnog sadržaja koji postavljate. Istraživači su pregledali više od 43.000 fotografija 166 korisnika, od kojih je 71 imalo istoriju depresije. Koristili su mašinu kako bi analizirali boje, svjetlost, filtere i sve druge alate koji se koriste za fotografije. Otkrili su da osobe koje su u depresiji postavljaju više fotografija koje su tamnije, u sivim, plavim ili crnim nijansama.

Takođe, koriste manje filtera, a ako ih upotrebljavaju koriste Inkwell, zbog kojih su fotografije u crnobijeloj boji.

Psihički stabilnije osobe vole opciju Valencia, koja posvjetljuje fotografije.

Osobe koje su u depresiji više fotografišu lice, za razliku od zdravijih osoba. Naglašeno je da se rezultati ne odnose na sve korisnike Instagrama jer iako su analizirali hiljade fotografija njih je postavio mali broj ljudi. U istraživanju su učestvovale osobe koje su aktivne na Instagramu, te su naučnicima omogućili uvid u svoje zdravstvene kartone.