Šta donosi retrogradni Merkur u Ovnu od 23. marta do 3. maja: Jezik za zube i oprez u saobraćaju!

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Period retrogradnog Merkura će obilježiti svojevrsni zaborav, blokada, prepreka, vraćanje na staro ili strah. Prosto ćete se mimoilaziti sami sa sobom. Ukopani u trenutku, zamrznuti u vremenu, pogledaćete se jednog od ovih dana u ogledalo i znaćete da možete daleko bolje.

U mitologiji, Merkur je rimski pandan grčkom bogu Hermesu. Hermes je jedan od najmlađih bogova Olimpa, sin Zevsa i nimfe Maje. Hermes vlada svakom vrstom promjene stanja, kretanjem, putovanjima. Glasnik je bogova, brzo se kreće prelazeći iz božanskog svijeta u svijet smrtnika i obrnuto. Pratilac je duša u zagrobni život. Antički Grci su ga obožavali kao zaštitnika putnika, trgovaca, stočara, pjesnika, govornika, pisaca ali i varalica i lopova.

Astrološki Merkur nosi sličnu simboliku, vlada svim kognitivnim procesima (razmišljanje, pisanje, čitanje, govor, čak i laganje). Simbol je male djece (jer je Hermes među najmlađim bogovima Olimpa). Vlada i saobraćajem, komunikacijama, kratkim putovanjima, izvršavanjem svakodnevnih obaveza, platnim prometom i prometom informacija, kreditnim karticama…

Postavka Merkura u natalu nam ukazuje na nečiji način izražavanja tj. govor, gestikulaciju, način čitanja i pisanja i slično, a takođe i na odnos prema novcu, način vožnje, preciznost u svakom domenu.

Tranzitni Merkur je krenuo u retrogradni hod 23. marta 2018. sa 16* Ovna i ostaće retrogradan do 15. aprila 2018. Međutim, efekti njegove retrogradnosti će se osjećati sve do 03. maja 2018. kada će Merkur ponovo preći 16* Ovna i izaći iz svoje sjenke.

Retrogradnost Merkura je česta pojava (oko 4 puta godišnje), retrogradan Merkur je kao tipka Pause, to je period kada vrijeme usporava, misli se gube, a izgovorene riječi se ne čuju ili se pogrešno interpretuju.

Merkur jeste lažljivac i prevrtljivac, ali njegova retrogradnost nas nikad ne promaši, uvijek donosi isto, tako da je ta astrološka pojava, pored standardnog horoskopa 12 sunčevih znakova, jedna od najzastupljenijih u medijskom prostoru. Ni to ne čudi, jer Merkur upravlja medijima i svakim oblikom komunikacije.

Merkur je i kretanje, saobraćaj, komšiluk, djeca na ulici, pismo u poštanskom sandučetu. Merkur je i svaki bicikl, svaki automobil, svaki semafor, svaki pješak… OPREZNO U SAOBRAĆAJU!

Svjedoci smo čestih saobraćajnih nezgoda sa fatalnim posljedicama, a u vrijeme retrogradnog Merkura njihov broj se samo povećava. Merkur je simbol djece,  u ovom slučaju najmlađi su najugroženiji.

Važno je napomenuti da se u saobraćaj ubraja i kretanje informacija putem poštanskog sistema i interneta. Zagubljene pošiljke, poruke sa nepoznatog broja, poruke iz prošlosti koje su davno trebale stići, računi koji kasne, pad računarskih sistema… Marfijev zakon u ostvaren u potpunosti: Sve što može poći po zlu, poćiće po zlu!

Uprkos tome, NEMOJTE REAGOVATI ISHITRENO. Merkur u Ovnu često udari glavom u zid, jer se vodi prvobitnim impulsom – prvo govori, pa onda razmišlja. Smirite strasti, ne ulazite u bespotrebne rasprave, sve će ovo brzo proći.