Šta donosi retrogradni Merkur u Lavu od 27. 07. do 17. 08. 2018. godine: Obnovu veza iz prošlosti, pojačanu sujetu…

Merkur u Lavu će krenuti retrogradno u večernjim satima 27.07. i bit će retrogradan sve do 17.08.2018.godine. Prije no što pročitate o retrogradnom Merkuru u Lavu, bilo bi itekako poželjno pročitati o tome što donosi svaki retrogradni Merkur, neovisno u kom je znaku.

Autor: Damir Igor, astrolog i numerolog
www.astrologdamirigor.com

Retrogradni Merkur u Lavu će inicirati pojačanu sujetu kod ljudi. Želja da se bude u pravu po svaku cijenu, često vodi u frustracije, a onda i ljutito, bijesno i agresivno ponašanje. Iz tog razloga, za vrijeme ovog retrogradnog Merkura, najviše će biti narušeno polje komunikacija sa drugima. Zato, dobro se pripremite za sve važne razgovore.

Nikako nemojte padati u vatru, već ako sugovornik kaže nešto što vam se ne dopada, odbrojte do 10, pa mu odgovorite.

Najviše izazova u komunikaciji može biti sa nadređenima, ljudima na položaju i muškim autoritetima u obitelji. U slučaju da trebate riješiti kakav problem sa osobom koja vam je nadređenim, najbolje bi bilo prolongirati razgovor za period od 18.08. pa na dalje, da bi se sve kockice posložile. A, ako baš morate, onda postupite diplomatski. Kada smo već kod komunikacije, retrogradni Merkur u Lavu daje gordost, hvalisanje, lažno samopouzdanje, izraženu sujetu,…Mnoge od vas će nervirati ljudi sa ovim osobinama.

Izazovi u komunikaciji s djecom

Ovaj period nije povoljan za sve što se tiče boljeg statusa, unaprijeđenja, jačanja moći, isl. Sada je vrijeme za dokazivanje, daleko veći trud, učenje propuštenih lekcija, kao i završavanje onog što je ostalo nedovršeno, kako bi do spomenutog došlo u budućnosti.

Mogući su i izazovi u komunikaciji sa djecom. Nikako nemojte potencirati strogoću, već im pristupite sa apsolutnim razumijevanjem i izdvojte što više vremena za razgovor. Ukoliko se dijete opire, ne padajte u vatru, ne ljutite se, već mu kažite da na takav način ne želite razgovarati, sve dok ne bude spremno na normalnu i civiliziranu komunikaciju. Kriticizmom ne da se ne postiže ništa, već samo kontraefekat.

Također, strogo povedite računa o sigurnosti vašeg djeteta na internetskoj mreži. Pored navedenog, ovaj period nije povoljan za planiranje začeća, kao niti za podvrgavanju procesu vantjelesne oplodnje.

Polje ljubavi će svakako biti izraženo. Pruža se mogućnost za obnovu mnogih veza iz prošlosti, međutim, kako je Venera (planet ljubavi) u znaku Djevice, tj. na mjestu svog pada, vrlo brzo će doći do novih problema, pa je u tom slučaju najbolje pustiti emocijama nek prespavaju. Doći će i do novih zaljubljivanja, mada će uglavnom biti platonskog karaktera, a ako i počne veza, neće dugo potrajati. Također, nikako nije dobro za planiranje braka i zajedničkog života,…to ostavite za period od 18.08. pa na dalje.

Ovaj period donosi blokiranu kreativnost. Mada, izuzetno je poželjno usmjeriti se ka kreativnom izražavanju. Ukoliko se bavite kreativnim aktivnostima i poslovima, neka vam fokus bude na onome što ste u prošlosti radili. U slučaju da su neki vaši kreativni radovi ostali nedovršeni, sada im se obavezno posvetite. Period je dobar da objavite stare radove. Što se tiče uživanja u kreativnim sadržajima, energetski bi vam najviše godilo da to budu upravo oni koje volite, a pritom niste dugo uživali u njima. Retrogradni Merkur u Lavu je npr. slika omiljene muzike iz mladosti, ili npr. slika pjesme koja vas vezuje za bivšu ljubav, ili npr. slika slušanja muzike na gramofonu…

Merkur će biti spaljen

Što se tiče zdravlja, poseban oprez se savjetuje kardio-vaskularnim bolesnicima, koji bi mogli imati pojačanih smetnji. Loš je period za ovisnike, posebno za alkoholičare. I ako niste ovisnik, vodite računa, kada se radi o uživanju u alkoholu i drugim opojnim produktima, jer lako može doći do raznih vidova smetnji. Također, vrlo su moguće izražene smetnje, vezano uz bolove u leđima.

Promatrano iz kuta ciklične astrologije, ovaj retrogradni Merkur u Lavu će donijeti intenzivno rješavanje problema koji su nastali i razvijali se dok je Jupiter bio u znaku Lava. Konkretno, riječ je o periodu od druge polovice ljeta 2015. do 8. mjeseca 2016. godine. Ako ste u ovom periodu upali u bilo kakav problem, koji je još uvijek prisutan ili nerješen, sada se intenzivno usmjerite da ga riješite.

U periodu od 05.08. do 13.08. Merkur će biti spaljen, kao i u tenzičnom odnosu kvadrata sa Jupiterom. Sve navedene osobine retrogradnog Merkura će biti na vrhuncu u ovom periodu. Posebno su izraženi problemi sa percepcijom, razumijevanjem, koncentracijom, učenjem, komunikacijom sa drugim ljudima, odnosima sa nadređenima, osobama na visokom položaju i muškim autoritetima, kao i za putovanja.