ŠTA DANAS KUHATI ZA RUČAK: NAPRAVITE SARMICE OD BLITVE

ZA OVO JELO POTREBNO JE: 500 g faširanog mesa, 12 većih debljih listova blitve, 2 kriške starog hljeba, jaje, 2 čehne bijelog luka, 2 dl vode, dl paradajz pirea, so, biber, mješavina suhih začina, 2 dl kisele pavlake.

Operite blitvu, odrežite korijen i stanjite središnje rebro lista, pa ih stavite u veću količinu vode i blanširajte ih minut-dva da listovi smekšaju. Listove ocijedite, isperite ih hladnom vodom i ostavite u cjediljki. Mljeveno meso naglo ispržite na mješavini maslinovog ili suncokretovog ulja, tek toliko da dobije smeđu boju. Maknite s vatre, dodajte začin, peršun, bijeli luk, so, biber.

Dodajte jaje i stari hljeb koji ste prije toga potopili u mlijeko. Sjedinite sve sastojke i time punite listove blitve i uvijajte u sarmice. U prikladnu posudu gusto ih poređajte i prelijte vodom umućenom s paradajz pireom. Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni 45 minuta, pa sklonite foliju i pecite još 15 min. da lijepo porumene. Po želji ih možete preliti kiselom pavlakom.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!