Šta da rade bivši kada ih nazovu oni koji su im slomili srce?

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Kada se posuda od stakla razbije, možete je zalijepiti, ali tragovi pucanja i tragovi ljepila, uvijek će biti vidljivi. Neke osobe i ne pokušavaju zalijepiti posudu, nego je odmah bacaju, a neke, ako im je bila posebno draga, pokušaju sastaviti polomljene dijelove i uzimaju ljepilo u svoje ruke. Ako vam se takva, zalijepljena posuda ne sviđa, nema druge, nego da ju bacite, ali, ako ste kreativni, možete napraviti pravi umjetnički mozaik. Tako je i sa bivšim vezama. Ili ćete ih prežaliti i da se ne osvrnete, ili ćete, ipak, dati drugu šansu. U ovom tekstu pišem o razlozima koji jesu za drugu šansu i, naravno, onima koji su protiv.

„Moj muž i ja, nekada davno bili smo u kratkoj vezi. Nemam pojma ni zašto smo se razišli. S obzirom na činjenicu da smo bili iz istog mesta, viđali smo se često. Ponekad se pozdravimo, ponekad ne i tako su prošle godine. Jednom me zaustavio da me pita nešto u vezi sa svojom tetkom i da li bih ja tu mogla uskočiti kao pomoć. Već sam završila medicinu i zaposlila se u domu zdravlja. Tako smo se počeli intenzivnije viđati i ja sam se pitala, sve češće, zašto li smo prekinuli, kad je on nevjerovatno zgodan. Dali smo si drugu šansu i sada imamo prekrasan brak.“

Ponekad nismo ni sigurni zašto nam veza  nije bila uspješna. Ili smo bili previše mladi, pa se nismo trudili, ili nismo razmišljali kakvu osobu imamo pored sebe, ili, jednostavno, nije išlo. Ali, poslije nekoliko godina, kada se ovakvi bivši sretnu, veza može biti jako uspješna. Ako su oboje još solo i ako još postoje iskrice, nema prepreka da se veza ne obnovi i ne bude uspješna.

„Jako sam voljela svog momka. Bili smo tri godine u vezi, ali na kraju me ostavio. Nikad ga nisam do kraja preboljela, ali vrijeme je učinilo svoje i nastavila sam da živim kako sam najbolje umjela. Nedavno sam upoznala momka koji je sušta suprotnost mom bivšem. Nježan, osjećajan, dobar, za razliku od mog bivšeg koji je u svakom trenutku htio da zna gdje sam i s kim sam. Ponekad nije dozvoljavao da se družim s nekim od svojih prijateljica. Tako, da mi je prosto nevjerovatno biti opuštenom kad izađem s prijateljicama. Međutim, neki dan me nazvao i pitao možemo li da se vidimo, jer bi htio o nečemu važnom da razgovaramo. Oh! Šta da radi bivša kada je nazove onaj koji joj je slomio srce i kad joj se noge odsijeku kad je nazove nakon osam mjeseci!? Pristala sam, naravno. Susret je organizovao na našem starom dobrom mjestu i rekao da mu je žao što smo raskinuli i da me ne može preboljeti. Kada sam mu rekla da nisam ja prekinula, nego on, kleo se da tada nije bio dobro psihički, pa nije najbolje znao šta radi. U razgovoru je spomenuo da me je vidio sa novim momkom i tad mu se upalila ljubavna lampica. Da li da mu vjerujem i dam drugu šansu?“

Ako  ovakav bivši ponovo pokuca na vaša vrata, dobro razmislite hoćete li mu otvoriti i pustiti ga da uđe. Bez obzira na trenutne emocije, vratite se u prošlost i prizovite sjećanja kad ste bili uznemireni i razloge zbog kojih ste se tako osjećali. Bivši kontrol frik, ponovo će željeti vezu s vama da potvrdi svoju moć i uvjeri se da još uvijek ima kontrolu nad vama. Još, ako ste zasnovali novu vezu, osjeća da je njegova pozicija ugrožena i vraća se samo da vas drugi muškarac ne bi imao. Na vama je, ipak, da odlučite i donesete odluku da li da dobrog, iskrenog i nježnog muškarca zamijenite ovakvim. Da li ovakav muškarac zaslužuje drugu priliku?

„Prije nekoliko mjeseci raskinuo sam jednogodišnju vezu. Nismo bili dovoljno otvoreni jedno prema drugom i, iako sam imao neka osjećanja za nju, vjerovao sam da gubim vrijeme i propuštam neke prave prilike. Juče smo se susreli i izgledala je prelijepo. Malo smo proćaskali i saznao sam da je još solo. Volio bih obnoviti vezu, ali ne znam kakve su žene po pitanju bivših.“

Nema puno razlike u spolovima, kada su u pitanju obnove starih veza. Bitni su razlozi zbog kojih je neko prekinuo vezu. Ako se muškarac pokaje i želi obnoviti vezu, treba otvoreno da razgovara sa svojom bivšom. Da kaže za svoje strahove iz kojih je raskinuo, izvini se zbog takvih svojih slabosti i kaže da djevojku želi nazad. Neka kaže i kako mu je uvijek bilo stalo do nje, ali sada je odrasliji i sada zna šta želi. Ako vam ovakva djevojka zaista da drugu šansu, onda se potrudite da opravdate njeno povjerenje. Treću šansu, rijetko ko dobije.

„Bivšeg sam ostavila zato što me prevario. Voljela sam ga i volim, ali često me zove, kaže da je bio potpuni i diot i moli da mu dam drugu šansu. Šta da radim?“

Kod preljube, imate dva izbora. Ako odlučite dati drugu šansu, a razlog prekida se ponovi, onda nikad ne dajte treću šansu. To je znak da se takvi neće promijeniti. Ako odlučite oprostiti, čuvajte distancu, makar u početku. Svi se mogu promijeniti, ako uistinu žele i imaju dobar motiv.

Na kraju, svi koji se odluče dati drugu šansu,neka budu na oprezu. Ne dozvolite da opet budete povrijeđeni. Neki razlozi i neki bivši partneri zaista zaslužuju drugu šansu.  Ako dobijete drugu šansu, nemojte dozvoliti da ju prokockate, ako vam je zaista stalo. Budite otvoreni jedno prema drugom, jer gubi se povjerenje, a povjerenje se teško vraća. Ako silno želite partneru dati drugu šansu i mogli biste preći preko razloga iz kojih ste prekinuli vezu, onda je bolje da pokušate. U protivnom, uvijek biste se pitali šta bi bilo da ste se vratili. Razmislite i napravite odluku zbog koje se nećete kajati.