Šta bi nam se dogodilo kad bismo mjesec dana izbjegavali šećer? (VIDEO)

Poznati liječnik i bivši olimpijski prvak u desetoboju Sten Ekberg na svom je YouTube kanalu obradio temu vječnih rasprava i dvojbi. Detaljno je, naime, istražio i opisao što bi nam se dogodilo kad bismo mjesec dana izbjegavali šećer.

 

“Klasična ideja šećera je nešto najvažnije što morate zaobići”, tvrdi doktor, misleći pritom na disaharide – šećer, med, agavu, kukuruzni sirup, rižin sirup…

“Jeste li primijetili da jedući šećer ili ugljikohidrate da se ne osjećate dobro? Konzumiranje previše šećera može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje. Šta će se dogoditi s vašim srcem, mozgom i kožom ako prestanete jesti šećer barem 30 dana? Konzumiranje šećera izaziva ovisnost i može dovesti do debljanja, promjene raspoloženja i druge bolesti. Šta će se dogoditi s vama ako prestanete jesti šećer barem 30 dana? Promjene koje ćete vidjeti bit će nevjerovatne!”, tvrdi doktor.

U videu objašnjava kako tačno manji (ili nikakav) unos takvih šećera dovodi do manje potrebe za hranom, manjeg osjećaja gladi, više energije i jačih okusa!