Srijemuš – podmlađuje tijelo i čuva zdravlje

Srijemuš je u narodu poznat i kao medveđi ili divlji luk, a nazivaju ga još i ubicom otrova. Od davnina se smatra izuzetno ljekovitom biljkom i jednom od najboljih za prečišćavanje krvi, jetre i sistema za varenje. Ima izuzeno jako dejstvo na crijevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože crijeva.

Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem. Uz pomoć srijemuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Djeluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od bijelog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Srijemuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom…

Čuveni njemački travar Johan Kincle posebno je isticao vrijednost srijemuša, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Srijemuš se može uzimati kao svježa salata u kombinaciji sa zelenom salatom, a može da se koristi i kao dodatak supama.

Listovi srijemuša beru se dok biljka ne procvjeta, a lukovice skupljenje u ljetnjim i jesenjim mjesecima služe za spravljenje različitih ljekovitih preparata. Za potpuni oporavak organizma i zdrav izgled, potrebno je svakodnevno konzumiranje listova ove biljke u trajanju od dvije do tri nedjelje.

TINKTURA PROTIV HIPERTENZIJE

Protiv zakrečenja krvnih sudova i visokog krvnog pritiska narodni ljekari preporučuju tinkturu od lukovica srijemuša. Tinktura se sprema tako što se očisti 250 grama lukovica, i stavlja jedna po jedna u staklenu bocu, u koju je prethodno usuto tri do četiri prsta rakije komovice jačine 40 stepeni. Lukovice usput treba da se gnječe drvenom varjačom, a onda se dobijena kaša prebacuje u bocu od tamnog stakla, nalivajući ostatak rakije do jednog litra.

U flaši treba da ostane dovoljno mjesta za povremeno protresanje i mješanje štapićem. Nakon 14 dana boravka na sobnoj temperaturi proces je završen i tada sadržaj treba procediti kroz gazu, po mogućstvu čuvati u frižideru u zatvorenoj flaši. Preporučuje se uzimanje jedne kašičice (10 do 20 kapi) tinkture ujutru i uveče, pomješane sa pola čaše mlijeka ili jogurta. Ako se uzima mlijeko ono ne smije biti vruće.