Srijemuš  je riznica vitamina i minerala: UBERITE LIST KOJI LIJEČI OD GLAVE DO PETE!

 U narodu poznat kao medvjeđi luk, srijemuš sadrži obilje etarskih ulja, vrijedne minerale, soli, šećer, vitamin C, karotin, bjelančevine, masti i alicin. Ukoliko protrljate bilo koji dio biljke među prstima, osjetićete karakterističan miris bijelog luka. Ali, kada zagrizete listić srijemuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji „miluje” kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vrijeme, sprečava da se krv lijepi za krvne sudove.

Jedite ga odmah

Pored toga što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Travari kažu da je dovoljan samo gram srijemuša dnevno da podstaknete cirkulaciju i da vam krv normalno teče kroz vene.

Najbolje je srijemuš jesti odmah, nakon što ga uberete. Svakim minutom od branja, srijemuš gubi ljekovito svojstvo.

Ljekoviti recepti

 Tinktura od listova

Priprema: 200 grama listova usitniti i preko njih preliti 1 litru rakije lozovače i odmah dobro zatvoriti. Ostavi se da odstoji 20 dana uz povremeno protresanje. Tekućina se procijedi, prelije u tamnu staklenku, dobro zatvori i čuva na tamnom mjestu. Uzima se isto kao i gornja tinktura.

 Vino od srijemuša

Uzme se 2,5 dl bijelog kvalitetnog vina koje mora zakipjeti, i prelije se sa 50 grama svježih listova srijemuša, koji se ostave stajati pokriveni 15 – 20 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti medom i uzimati gutljajima tokom dana.

Salata

Struk mladog bijelog luka isjeckajte na kolutiće, dodajte 300 g svježih listova srijemuša, maslinovo ulje i po želji balzamiko sirće. Kada začinite salatu, možete narendati malo tvrdog kravljeg ili kozjeg sira.

Šta sve liječi?

Glava – ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma.

Pluća – olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade.

Srce – jača srce i krvne sudove, prevenira kardiovaskularna oboljenja, arteriosklerozu, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak.

Krv – snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok.

Stomak – smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno djeluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crijevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje.

Sadrži: etarska ulja (0,07%), vredne mineralne materije, šećer, vitamin C, karotin, bjelančevine, masti, alicin.

 

error: Content is protected !!