Sretniji i zdraviji u 2019. godini, evo kako!

Ovo su samo neke od stvari koje trebamo da izbjegavamo u našim životima kako bismo bili sretni


Ako želite da vam nova godina uspješno započne bitno je da se riješite loših navika.

Ovo su samo neke od stvari koje bi trebalo da izbjegavamo u našim životima kako bismo bili sretni, jer je ovo lista štetnih stvari za koje možemo da samo da kažemo da smjesta trebate da prestanete da ih radite.

Stalno sjedite

Sjedilački način života je ovih dana postao svakodnevica velikom broju ljudi.
Nakon posla, idemo kući prijevozom, dolazimo kući i opet sjedamo ispred TV-a ili kompa. Bez pokreta, nivo hormona endorfina (hormona srete) se smanjuje. Svakoga dana 30 minuta šetnje daće vam više energije i bićete zadovoljniji bez obzira na to šta se dešava u vašem životu.

 

Provodimo mnogo vremena unutra

Svi znamo da “rad od kuće” ne znači da ćemo biti sretniji. Ali čini sa da ni bioskopi, restorani i druga mjesta koja volimo da posjećujemo ne bude toliku radost u nama. Ukoliko provedemo malo vremena napolju bićemo sretniji i imaćemo više motivacije. Ovo psiholozi nazivaju “terapija avanturom” i nije bitno da li idete u neku drugu zemlju ili u susedno selo koje nikada do sada niste posjetili, jer ćete svakako biti sretniji.

Ne obraćamo pažnju na stvari koje se dešavaju oko nas:

Naša sposobnost je da živimo u trenutku. Da ne dozvoljavamo našim strahovima, krivici i uspomenama da nas ometaju čini naš život interesantnijim.

Samo “konzumiramo”

Da bi naš život imao smisla, ne smijemo samo da uzimamo već moramo i da dajemo. Neki čin ljubaznosti učiniće da se osjećamo zadovoljni i bitni. Čak i neko najmanje dobro djelo može da učini da se osjećamo dobro. Kupovina poklona za nekoga, pisanje poruke, pa čak i crtanje po zidu može da nam da smisao životu i osjećaj da smo nekome potrebni.

Izolujemo se od drugih

Čak i u godinama individualizma, svako od nas mora da pripada nekoj grupi. Ne radi se samo o našim najbližim prijateljima i porodici. Ako bismo bili zaista sretni moramo da se povežemo i sa drugim ljudima. Ovo pomaže da pobijedimo bolesti, smanjuje nivo stresa i povećava samopouzdanje.

Ništa ne stvaramo

Treba nam kreativni hobi ne samo zbog novca i slave. Dokazano je da proces stvaranja smanjuje nivo stresa, poboljšava raspoloženje i pomaže u borbi protiv depresije. Kreativnost nije samo crtanje i pjevanje, već bilo šta jedinstveno. Zasadite cvijeće, izaberite novu boju za zidove, radite kućne poslove i uključite vašu maštu.