SRETNI I NESRETNI DANI: Utorkom ne valja ni da se dijete rodi ni pčele da se roje, a petkom se dobro oženiti ili udati

Stari su Rimljani imena danima u nedjelji davali prema planetama za koje se vjerovalo da vladaju njima. Tako je prvi dan (nedjelja) odgovarao Suncu, drugi dan (ponedjeljak) Mjesecu, treći dan (utorak) Marsu, četvrti dan (srijeda) Merkuru, peti dan (četvrtak) Jupiteru, šesti dan (petak) Veneri, a sedmi dan (subota) Saturnu.

Zasigurno je najpoznatije, a možda je i najveće sujevjerje vezano za dane u sedmici, ono koje tvrdi da je petak, koji pada 13. u mjesecu, definitivno najnesretniji dan u godini. Postoje, međutim, i mnoga druga narodna vjerovanja vezana za dane, sate ili određene vremenske periode u sedmici.

Dr. Ljudevit A. Ivandić u knjizi “Pučko praznovjerje” navodi da se u narodu vjeruje da su najnesretniji dani u sedmici – utorak, petak i subota.

– Za utorak, vele, da se nije dobro vjenčati tog dana; ako se na taj dan rodi dijete – bit će prijeke naravi, ljutito; ako se roje pčele – u novom roju neće biti blagoslova; utorkom se nije dobro smijati, a narod veli da utorkom nikako ne valja ni sijati žito.

– Što se tiče petka on ima zajedničko s utorkom to da nije dobro ako se na ta dva dana čovjek veseli ili smije – jer bi zbog toga, svakako, u nedjelju mogao zaplakati. Petkom se također nije smjelo ništa sijati niti saditi!

– Subotom ne valja raditi poslije 16 sati – jer to ne vodi dobru.

AKO JE DIJETE RODJENO:U prastarim astrološkim knjigama, bez kojih se nije mogao ni zamisliti život moćnika – faraona, careva, kraljeva, kalifa, maharadža, kanova… – zabilježeni su mnogi zanimljivi detalji koji, prema vjerovanju najstarijih zvjezdoznanaca, utiču na budućnost (život i sudbinu) svakog pojedinca, ali i na sudbinu njegove države ili carstva.

Posebno se vodilo računa o danu u kome je dijete rođeno, a dvorski astrolozi su čak nerijetko pokušavali i da utiču da se djeca plemenitog soja rađaju samo najsretnijim danima – utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom.

• Drevna astrološka učenja kažu da će djeca koja se rode u ponedjeljak imati – lijepo lice, mnogobrojna poznanstva i da će biti omiljeni u društvu, ali da nikada neće ostvariti veliko bogastvo!
• Djeca koja se rode u utorak bit će – plemeita, darežljiva i puna milosti, također će biti uspješna i sve će im u životu polaziti za rukom.
• Djeca rođena u srijedu – ne smiju ulaziti u velike rizike, te u životu moraju biti oprezna i mudra!
• Djeca rođena u četvrtak – bit će prodorna, spretna, sretna i uspježna.
• Djeca rođena u petak znat će – da vole i bit će voljena.
• Djeca rođena u subotu – morat će mukotrpno da rade da bi bi bila uspješna.
• Djeca rođena u nedjelju – bit će privlačna i mudra, dobra i ljubazna.

SIMBOLIKA DANA U SEDMICI: Prema arapskom vjerovanju svaki je dan u nedjelji imao svoje karakteristike:

– Ponedjeljak je dobar dan za posao i putovanja.
– Utorak je dan krvi.
– Srijeda je dan katastrofe i propasti.
– Četvrtak je dan za posao.
– Petak je dan za brak.
– Subota je dan za lopovluke i prevare.
– Nedjelja je dobar dan za sađenje i građenje.

(bosnic.com)