SREDSTVA PROTIV KRPELJA: POSPITE GA OBIČNOM SOLI, ZA POLA SATA IZLAZI IZ TIJELA!

Krpelj ne voli ni karanfilčiće. Evo recepta i uputstava kako pripremati preparat od karanfilčića, a kako ga posipati solju

krpeljDosta je hemijskih sredstava i ogrlica koja se danas nude protiv krpelja. Nažalost, mnoga su neučinkovita. S toga ljudi pribjegavaju brojnim trikovima i narodnim recepturama da bi se otarasili ove napasti, koja može biti smrtonosna kako za ljude, tako i za kućne ljubimce.

Neko maže napadnuto mjesto suncokretovim uljem, neko trlja sapunom, a neko ga izvlači pomoću pincete. Neko savjetuje mazanje mjesta ujeda acetonom, a to nikako ne smije da se radi.

Jedna iskusna učiteljica iz Srbije, koja je cijeli svoj život provela u prirodi i vjeruje tradicionalnoj medicini, ovog proljeća je je ponudila svoju recepturu protiv krpelja. Tvrdi da je pouzdana i efikasna.

Ona kaže da je dovoljno mjesto, gdje se prilijepio krpelj, posuti sitnom solju, te odgore staviti komadić mokre vate. U roku od 20 – 30 minuta (a možda i prije) krpelj će izaći sam na površinu tijela.

Nakon toga treba da ga stavite u neku kutijicu i odnesete u laboratoriju da se utvrdi na nije nosilac poliomejelitisa ili encefalitisa. Nije grijeh ni zapaliti ga! LJudi, obično krpelje spaljuju. Prema statitistici na svakih 10 krpelja 1 može biti zaražen.

PREPARAT PROTIV KRPELJA I KOMARACA

Evo još jedne narodne recepture protiv krpelja i komaraca. POTREBNO JE: 200 ml kipuće vode stavite i 25 gr karanfilića. Kuhajte karanfiliće 15-ak minuta, ohladite i dodajte 2 supene kašike alkohola.

Prije odlaska u prirodu namažite tim rastvorom sebe i svog kućnog ljubimca. Autor ove recptura tvrdi da već 10 godina ni jednog krpelja nije donijela iz šume, ni na sebi, ni na svom psu.

Ako nemate vremena za pripremu ovog rastvora, možete koristiti kupovno ulje karanfilića, razrijeđeno  vodom – nekoliko kapi na litar vode. Miris karanfilića ne podnose ni komarci.