SREBRENA SVILENICA: PRIRODNI ‘UNIŠTAVAČ ŠEĆERA’ KOJI SMANJUJE APETIT I ŽELJU ZA SLATKIM

Srebrna svilenica (lat. Gymnema sylvestre) je drvenasta biljka penjačica iz porodice zimzelenovki koju karakteriziraju jajoliki listovi, mali kitnjasti cvjetovi zelenkasto-žute boje i duguljaste smeđe sjemenke.

Srebrna svilenica cvjeta od marta do augusta, a raste u područjima s tropskom i suptropskom klimom u Aziji, Africi i Australiji.

Koristi se već hiljadama godinama u alternativnoj medicini za sve od smanjivanja simptoma gastritisa i drugih probavnih smetnji do liječenje zmijskog ugriza ili malarije. Zahvaljujući svojim brojnim zdravstvenim blagodatima postala je popularna u cijelom svijetu.

Indijci je zovu Meshashringi ili gurmar što se prevodi kao uništavač šećera jer se u ayurvedi najčešće koristi za liječenje glikozurije.

Lišće i korijenje srebrne svilenice, naime, sadrže gimnemičnu kiselinu koja smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu, normalizira šećer u krvi, ali i smanjuje apetit.

Uz to srebrna svilenica pospješuje izlučivanje urina, poboljšava rad gušterače, a pokazalo se i da suzbija želju za slatkim te tako pomaže kod održavanja normalne tjelesne težine što je jedna od važnih osnova dobra zdravlja.

Na regionalnom tržištu najčešće se pojavljuje u obliku čajnih mješavina ili kapsula kao dodatak zdravoj prehrani te kao pomoć osobama s predijabetesom, prenosi Zadovoljna.hr.

Ako već konzumirate lijekove za dijabetes, nemojte piti ove pripravke bez konzultacije s doktorom jer oni mogu opasno sniziti količine glukoze u organizmu. Konzumacija se ne preporučuje niti trudnicama i dojiljama, te osobama koje i inače imaju niske razine glukoze.

Čajevi na bazi srebrne svilenice se obično piju 15 minuta prije obroka, a kapsule nekoliko puta dnevno s obrocima i toplom vodom.

error: Content is protected !!