Srce voli ovu hranu!

Nova studija otkriva da od desetoro ljudi u sobi, čak je osam u opasnosti da oboli od srčane bolesti.

Više od 50 procenata smrtnih slučajeva uslijed srčanih oboljenja bi moglo da se spriječi, obrazlažu naučnici Univerziteta Emory u Atlanti.

Osim što znate da treba da izbjegavate pušenje, morate da vodite računa i o gojaznosti, visokom holesterolu, visokom krvnom pritisku i dijabetesu.

Kako biste spriječili sva ova oboljenja, morate da vodite računa i o svojoj ishrani, a ako želite da očuvate zdravlje svog srca, najbolje je da konzumirate sljedeće namirnice:

TAMNA ČOKOLADA

Tamna čokolada sadrži kakao, koji zahvaljujući polifenolima i flavanolima, ima antiupalno dejstvo i štiti vaše srce.

Studije su pokazale da žene koje jedu jednu ili dvije porcije tamne čokolade nedjeljno imaju 32 procenta snižen rizik od nastanka srčanih oboljenja, a da muškarci koji jednu čokoladu (oko 1/3 šolje nedjeljeno), imaju za 17 procenata manji rizik od moždanog udara.

Najzdravija čokolada sadrži više od 60 procenata kakaa.

EDAMAME

Edamame sadrži nutrijente koji su sjajan izvor magnezijuma, folata i kalijuma, pa mogu da igraju značajnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Vlakna štite vaše srce poboljšavanjem sposobnosti tijela da proizvodi receptore lipoproteina, koji se ponašaju kao izbacivači i izbacuju loš holesterol iz krvi.

Naučnici Univerziteta Leeds su analizirali brojne studije i otkrili da je rizik od kardiovaskularnih bolesti značajno smanjen za svakih 7 grama vlakana koje konzumirate.

PARADAJZ

Paradajz je bogat likopenom, antioksidantom koji, za razliku od većine nutrijenata u svježim proizvodima, povećava nakon kuhanja i pripreme.

Nekoliko studija je ukazivalo na povezanost između redovnog unosa paradajza i sniženog rizika od kardiovaskularnih bolesti, oštećenja kože i određenih karcinoma.

ORASI

Orasi su prepuni antioksidanata i omega 3 masnih kiselina, koje značajno smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Ako konzumirate samo 28 grama oraha (šaka oraha) pet ili više puta nedjeljno, možete da smanjite rizik od kardiovaskularnih oboljenja za skoro 40 procenata.

LANENO SJEME

Laneno sjeme je bogat izvor omega 3 masnih kiselina, koji pomaže u smanjenju upale i uspješno sprečava srčana oboljenja i dijabetes.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!