Spriječite širenje klica: Peškire i kuhinjske krpe nikada ne perite zajedno!

Prilikom pranja veša, razdvajamo svijetlu i tamnu odjeću, no radimo i jednu grešku – peškire ne odvajamo od krpa.

Naime, stručnjaci za čišćenje navode kako nikada ne biste peškire i krpe trebali prati zajedno jer tako postoji mogućnost za kontaminaciju i širenje štetnih bakterija i klica.

Kuhinjske krpe koristimo za brisanje ruku, ali i za brisanje kuhinjskih površina. Osim toga, kuhinjske krpe su zbog čestog korištenja vlažne, zbog čega su idealno mjesto za razvoj raznih klica.

Ako krpe perete zajedno s peškirima, klice se vrlo lako mogu prošiti i na peškire. Dakle, ako ih perete zajedno, peškiri se možda neće ispravno očistiti što može biti nehigijenski.

Stručnjaci za čišćenje savjetuju da se ručnici peru svaka četiri dana 40°C ili na većoj temperaturi kako biste se riješili klica.  Peškire koje koristite za lice možete prati i na 90°C jer ova temperatura učinkovito ubija bakterije.

Kuhinjske krpe mogu imati više bakterija nego što mislite, a nakon korištenja mogu poprimiti i neugodan miris. Ako ste se već susreli s tim neugodnim mirisom, koji često zna “prijeći” i na ostale stvari s kojima su bile u perilici, tokom pranja možete ubaciti kašiku bijelog octa ili sode bikarbone.