Spriječite širenje bakterija i upalu uha: Krajnje je vrijeme da očistite slušalice!

Nosite ih na putu s posla i na posao, na plaži, dok vozite bicikl ili vježbate u teretani. Ali, jeste li ih ikada očistili? U nastavku donosimo nekoliko praktičnih savjeta za čišćenje slušalica.

Svaki put kad stavljate slušalice u uši, vjerovatno ne razmišljate o tome koliko su čiste i da li bi uopšte trebalo da ih čistite.


Svakako, da. Ako ih ikada dijelite, morate biti svjesni da možda dijelite i bakterije, a nečiste slušalice mogu uzrokovati i upale uha.

U nastavku donosimo kako ih najbolje i najlakše očistiti u pet jednostavnih koraka.

1. Svakako ih čistite nježnim sredstvom za pranje. Možete pomiješati neutralni sapun za ruke i toplu vodu ili deterdžent za pranje posuđa u istoj kombinaciji.

2. Mekanu krpu namočite u tu smjesu, ali oprezno jer previše sapunice može u slušalicama ostaviti talog i previše vode a, to je sasvim jasno, s previše vode možda više nikada ne prorade.

3. Ako su metalni dijelovi slušalica puni prljavštine ili prašine, poslužite se suhom četkicom za zube. Njome ćete najlakše očistiti sve ono što se ne smije kvasiti.

4. Neke slušalice koje se stavljaju u uši imaju silikonske navlake koje se mogu odvojiti i skinuti. Operite ih zasebno i dobro osušite.

5. Ni ne pomišljajte o potapanju slušalica u vodu ili ispiranje pod slavinom, pa makar i na sekundu. Žice će se nepovratno uništiti.