Spriječite razvoj opasnih bolesti: Recept za totalnu detoksikaciju jetre za samo dva dana

Neke od bolesti koje mogu da se ublaže ili čak i izliječe čišćenjem jetre: alergije, psihičke bolesti, srčane bolesti, artritis, hepatitis, dijabetes.

Jetra, kao i svi organi u tijelu, može da se optereti lekovima i nezdravim načinom života, a svi znamo koliko je zdrava i odmorna jetra važna za zdravlje. Donosimo dvodnevnu proceduru čišćenja jetre gorkom solju, po metodi doktorice Hilde Klark. Doktorka Klark je zbog svojih metoda bila osuđivana od dijela struke i javnosti, ali ima i cijelu vojsku sljedbenika koji veličaju ovaj postupak.

Metodu čišćenja jetre gorkom solju preporučuju mnogi “new age” terapeuti jer je smatraju sigurnom i nije poznat slučaj da je iko završio u bolnici. Cilj je ukloniti žučne kamence koji se nalaze u jetri. Naravno, metoda se ne preporučuje slabim, neuhranjenim osobama, djeci, trudnicama i osobama koje imaju oboljenja bilo koje vrste bez da se posavjetuju sa svojim ljekarom. Za sprovođenje procedure biće vam potrebna dva dana tokom kojih treba da se oslobodite bilo kakvih obaveza. Toalet svakako treba da vam bude u blizini, jer ćete ga često posjećivati, ako se odlučite za ovu metodu.

Priprema: Kupite 50 grama gorke soli u apoteci (osobe koje imaju nizak krvni pritisak ne smiju da koriste gorku so). Svejži crveni grejpfrut, jedan veliki ili dva mala, uglavnom dovoljno da se iscijede 2 dl soka. Na dan čišćenja jetre ne uzimajte nikakve ljekove, vitamine i kapsule.

Pridržavanje procedure je vrlo važan faktor za uspjeh. Nemojte da kasnite ili uranite više od 10-15 minuta.

Plan čišćenja jetre: jutro – pojedite nemasni doručak: voće, žitarice, hljeb, med. Ne uzimajte ništa masno poput ulja, putera, sira, pavlake ili mlijeka.

Podne – pojedite nemasni ručak, krompir ili neko drugo povrće pečeno ili skuhano na pari (sa solju, ali bez ulja), hljeb, voće. Kao i uz doručak, nemojte jesti ništa masno. Popijte dovoljno vode jer nakon 14 sati više ne smijete ništa da pijete.

14:00 sati – ne jedite niti pijte poslije 14.00 sati. Ako prekršite ovo pravilo, kasnije može da vam bude loše.

Poslije 14:00 sati – pomiješajte 50 g gorke soli sa 6 dl vode. Preparat s gorkom solju i vodom podelite u 4 dela i stavite u frižider jer ćete je tako lakše popiti.

18:00 sati – popijte četvrtinu gorke soli (jednu dozu od četiri). Nakon toga možete da isperete usta ili da popijete nekoliko gutljaja vode. Maslinovo ulje i grejpfrut stavite na sto tako da se ugriju na sobnoj temperaturi.

20:00 sati – popijte još jednu četvrtinu gorke soli.

21:30 sati – završite sve aktivnosti i spremite se za krevet.

21:45 sati – pripremite napitak za čišćenje jetre

Napitak za čišćenje jetre: iscijedite grejpfrut. Treba da dobijete barem 1/2 šoljice soka – do 3/4 šoljice je najbolje. Sipajte pola šoljice maslinovog ulja u posudu s poklopcem. Dodajte sok od grejpfruta. Čvrsto zatvorite posudu i mućkajte dok smjesa ne postane vodenasta.

Ako treba, idite do wc jednom ili više puta, čak i ako to znači da ćete da zakasnite da popijete preparat u 22:00 sata, ali nemojte da kasnite više od 15 minuta.

Nastavak procedure: 22:00 sata – popijte napitak od grejpfruta i maslinovog ulja. Napitak treba da popijete stojeći za 5 minuta (15 min. za slabe i starije osobe). Nakon što popijete napitak, odmah lezite. Ako ne uradite tako, možete da spriječite kamenac da izađe iz jetre. Lezite pravo, na leđa s uzdignutom glavom na jastuku, ili na lijevi bok. Pokušajte da budete potpuno mirno bar 20 minuta. Mislite na to šta se sada dešava u vašoj jetri. Možda ćete osjetiti kamenac kako putuje kroz vaše tijelo poput klikera. Nećete osjetiti nikakav bol, jer zahvaljujući gorkoj soli kanali su otvoreni. Pokušajte da zaspite. Tokom noći nastojte da ležite što više na lijevom boku. Ne ustajte iz kreveta.

Sljedeće jutro:

Poslije 6:00 sati – nakon ustajanja (ne prije 6:00) popijte treću dozu gorke soli. Ako osjetite mučninu, čekajte da ona prođe i onda popijte gorku so. Vratite se nazad u krevet.

2 sata kasnije – popijte posljednju dozu gorke soli (3/4 šoljice). Vratite se u krevet.

2 sata nakon toga – možete da počnete da jedete. Počnite s voćnim sokom. Pola sata kasnije pojedite nešto od voća. Sat vremena nakon toga možete da jedete laganu hranu. Do večere bi trebalo da se osjećate oporavljeno.

Tokom ovog tretmana, pogotovo drugi dan, često ćete ići u toalet. Nemojte da se začudite ako u wc šolji ugledate puno malih zelenih kamenaca (zbog holesterola plivaju po vodi). Obično je jetra prepuna holesterola, pa je zato najbolje da postupak ponovite za 14 dana kako biste bili sigurni da ste jetru do kraja očistili. Nakon tretmana malo ćete dehidrirati (moguć je neznatan umor), pa pijte puno tečnosti i odmarajte se. Tretman se preporučuje da radite dva puta godišnje.

(stil.kurir.rs)