Spriječite crvenilo na licu

Spriječite crvenilo na licu

Bez obzira na to, koji je uzrok  crvenila lica, spriječite ga. Radi se o neprijatnoj smetnji koja vas možda baca u očaj. Tuu smetnju možemo olakšati na neke načine. Pomozite sami sebi uz pomoć jednostavnih, nježnih i prirodnih preparata.

 Maske od krastavaca

Krastavci vijekovima važe za odličnu prirodnu pomoć protiv crvenila lica. Za najbolje rezultate naribajte ili u mikseru sameljite svjež krastavac te ga nanesite na lice. Još bolje će biti ako je krastavac prije nanošenja na lice dobro ohlađen.

Ishrana kao pomoć protiv crvenila

I prehrana igra veliku ulogu. Izbjegavajte namirnice koje dodatno „dolivaju ulje na vatru“, kao na primjer:alkohol, ljutu hranu i pića. Preporučujemo uživanje masnih kiselina omega 3 te namirnice koje hlade, to su: jabuke, celer, kokos, krastavci, dinja, breskva, papaja i špinat.

Maska za lice od koloidnog ovsa

Koloidni ovs je prirodna pomoć kod svih oblika obraznog crvenila. Kadkad su najbolja rješenja –  najjednostavnija  rješenja, pa tako i ovo. Koloidni ovs su samljevena zrna ovsa, dakle ovs u prahu. Kožu odlično vlaži, pored toga pa usrka suvišnu masnoću i smirujuće djeluje na aknastu kožu.

  1. godine u stručnoj reviji Journal of Drugs and Dermatology objavljen je članak u kojem je bilo ispostavljeno, da koloidna rastopina ovsa vlaži, smiruje i štiti kožu na koju ima protiv upalni uticaj. Kod upotrjebe koloidnog ovsa se rijetko pojavi alergijska reakcija, zato je primjeran za sve tipove kože.

Nekoliko kašika 100% koloidnog ovsa dajte  u posodicu i smekšajte ga s jednakom količinom vode. Nanesite na lice i pustite delovati 10 minuta (da se osuši) nato ga isperite s vodom. Ovu masku možete ponavljati do četiri puta sedmično.

Manuka med

Manuka med izvire iz Novog Zelanda. Radi se o izuzetnim antioksidantnima  s protiv upalnim djelovanjem. Deluju antibakterijski, posebno dobar je  kod problema sa aknastom kožom. Pores toga pomažu pri roziki i seboroičnom dermatitisu, smanjuje crvenilo i brige oko kože, da ta postane primjerno navlažena.

Pri kupovini budite pažljivi, izaberite UMF® Manuka med (UMF znači Unique Manuka Factor –  radi se o posebnom mjerilu, s kojim određuju moć antibakterijskog djelovanja, koje je prirodno u medu na svim razinama). Ako budete upotrebljavali med  za vanjsku upotrjebu, mora ocjena UMF®  iznositi najmanje 15 ili više.

Med svaki dan nanesite na kožu, pustite djelovati nekoliko minuta, nato  operite kožu  vodom.

Čajevi protiv crvenila

Čajeve koji pozitivno utiču na neprijeto crvenilo mažemo na kožu ili pijemo. Najbolje su djelotvorni menta, kamilica i zeleni čaj.

Polifenoli u zelenom čaju odlično osvježavaju kožu, brojne analize govore,  o gomili drugih učinaka koji dolaze od konzumiranja zelenog čaja. Pored toga je zeleni čaj  je odličan za ispiranje kože.

Kamilica i menta so primjerne za sve oblike crvenila, ali kamilicu ne preporučujemo ako ste alergični na pelin.

Obloge možete pripremiti tako, da  malo čajnih vrećica potopite u vrelu vodu koja treba da odstoji  približno 10 minuta. Čaj ohladite u frižideru. Nato u njega umočite mekanu krpu koju dva puta na dan stavljate na lice.

Iako je crvenilo negativna novost, dobra vijest je da se ona može pobjediti.  Puno ljudi ima osjetljivu  kožu koja se brzo zacrveni. Ako je vaš akoža takva, savjetujemo vam, da nove kozmetičke proizvode koristite s oprezom.  Na početku upotrjebite malu količinu proizvoda i pratite kako se na njega odaziva vaša koža. Kod perioralnog dermatitisa brojni stručnjaci predlažu liječenje iznutra, dakle a biljnim lijekovima i promjenom prehrane.

Koža je naš najvećii organ, zato često otkriva brojna unutrašnja stanja organizma. Liječenje od unutrašnjosti pa je najučinkovitija i najtrajnija zaštita  te lijek za takve slučajeve smetnje na koži.

Izvor: bodieko.si/ Prevod sa slovenačkog jezika za Aura.ba: Azra Dramalija