SPRIJEČITE BOLESTI: Saznajte šta vam o zdravlju govore vaša stopala

Provjerite imate li neke od sljedećih simptoma.

 

Ljudska stopala su odličan barometar vašega zdravlja. Mrlje na stopalima ili pak grozna bol u peti mogu biti simptomi ozbiljnih bolesti koje se manifestiraju na stopalima mnogo prije nego na ostatku tijela, piše Health Central. Provjerite imate li neke od sljedećih simptoma.

Svrbež

Iako se svrbež najčešće povezuje s atletskim stopalom – gljivičnom infekcijom koja je posljedica cjelodnevnog nošenja zatvorene obuće i pojačanog znojenja, svrbež može uzrokovati alergijska reakcija ili psorijaza.

Mrlje na stopalima

Raynaudova bolest može uzrokovati tamne mrlje na stopalima. Ovu bolest potiču stres i hladnoća, a izaziva grčenje, smanjen protok krvi i plavičastu boju kože. Najčešća je kod mlađih žena. U rijetkim slučajevima Raynaudova bolest može biti rani znak reumatidnog artritisa ili lupusa.

Žuti nokti

Za svrbež nisu krive samo gljivične infekcije nego prate i žuti sloj na noktima i zadebljane nokte. Debeli, žuti nokti mogu upućivati i na neke druge bolesti poput problema s limfnim sustavom ili na reumatoidni artritis.

Bol u peti

Kod dijabetičara zbog oštećenih perifernih živaca specifično je peckanje u stopalima koje može biti posljedica kardiovaskularnog poremećaja periferne arterijske bolesti. Osjećaj žarenja u stopalima također može uzrokovati umor i atletsko stopalo.

Otečena stopala

Nakon duljeg hodanja, stajanja ili nošenje neodgovarajuće obuće javljaju se otečena stopala. Ako noge stalno natiču, to može biti posljedica nepravilnog rada bubrega ili srca, ali i reakcija na lijekove za dijabetes i visoki tlak. Otečene noge može uzrokovati osteoporoza i reumatidni artritis. Najbolje je posjetiti liječnika ako otekline ne splasnu.

Promjena oblika prstiju

Zdravlje pluća i srca najbolje je provjeriti ako se nokti zaoble i prsti promijene oblik. Iznenadne promjene poput navedenih upućuju na smanjenji dotok kisika u krvi, a osim na probleme s dišnim putevima i srcem mogu biti simptom Chronove bolesti.

Bol u palcu

Bol u nožnom palcu može biti simptom oblika artritisa koji uzrokuju prevelike razine mokraćne kiseline. Još jedan krivac koji uzrokuje snažnu bol u palcu je i reumatoidni artritis, stoga se ako bol ne prestaje preporučuje posjetiti liječnika.

Hladna stopala

Hronično hladne noge mogu biti posljedica loše cirkulacije zato što u ekstremitete ne dolazi dovoljno krvi. Visoki tlak, poremećena funkcija štitnjače, srčane bolesti i pušenje koje smanjuje sposobnost pluća da apsorbira kisik stvaraju dodatne probleme. Stoga se onima koji imaju problema s hladnim nogama savjetuje posjet liječniku kako bi se isključile moguće bolesti.

(dnevno.hr)