Spriječite anemiju na vrijeme: Evo znakova da vam u tijelu fali gvožđa

Manjak gvožđa uzrokuje smanjenje crvenih krvnih zrnaca i osoba kojoj nedostaje ovaj mineral rizikuje da dobije anemiju (malokrvnost), a evo kako da prepoznate ovaj nedostatak 

Uzroci za nedostatak gvožđa su najčešće neadekvatna ishrana, bolesti crijeva a često se manjak gvožđa javlja u trudnoći i uzrokuje pojačano krvarenje. Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa su: konstantan osjećaj umora, čak iako smo se naspavali, blijedilo, gubljenje daha, glavobolje i vrtoglavice, jako i ubrzano lupanje srca, suha i oštećena koža i kosa, oticanje i bol u krajnicima i ustima, sindrom nemirne noge (stalno cupkate nogom), udubljenje na noktima (koilonihija), anksioznost, teške menstruacije i hladne šake i stopala.

Kako biste spriječili nedostatak gvožđa važno je da organizam preko hrane snadbjevate ovim važnim mineralom, pa se zato preporučuje da jedete zeleno povrće (spanać i kelj), suho voće (suho grožđe i kajsije), mahunarke, morske plodove, sjemenke i orašasto voće, žitarice i voće bogato vitaminom C.

Dokazano je da vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, pa mnogi preporučuju dodatno uzimanje ovog vitamina kao dodatak ishrani.

Takođe, ukoliko se utvrdi da je neophodno, ljekar će vam prepisati uzimanje dodatnog gvožđa preko suplemenata da bi se spriječila anemija.