Spremaju se za 10 minuta: LJETNE SALATE KOJE OSVJEŽAVAJU

Kako se približavamo plaži, pripreme su užurbane. Šta pod tim podrazumevamo? Uravnotežena ishrana, puno vode, vježbanje, promjena navika i što zdraviji izbori.

Rekli bismo da će ovo biti naša svakodnevica u bliskoj budućnosti. Međutim, ono od čega nikako ne želimo da se oprostimo su lagani, ali istovremeno eksplozivni ukusi naših omiljenih jela. Zato vam predlažemo 2 neodoljive salate, kojima definitivno nećete moći da odolite i možete ih pripremiti za samo 10 minuta.

Osvježavajuća salata od nara, narandže i paradajza
Potrebno vam je: 200 g špinata, 200 g rukole, 200 g zelene salate, 1 šolja nara, 1 šolja krutona, 1 isječena narandža, 50 g sušenog paradajza, isječenog, sjeme susama

Za preliv potrebno: 1/3 šolje maslinovog ulja, 2 kašike soka od narandže, 2 kašike soka od limuna, 1 kašika balzamiko sirćeta, 30 ml meda, So i biber

Stavite špinat, rukolu i zelenu salatu u veliku posudu i izmiješajte. Dodajte nar, narandžu, sušeni paradajz, krutone i sjeme susama. Zatim pripremite preliv i prelijte salatu.

Ljetna salata sa voćem i kozjim sirom
Potrebno vam je za preliv: 1 kašika senfa, 1 kašika meda, so, biber, 50 ml. balzamiko sirćeta, 100 ml suncokretovog ulja,

Potrebno za salatu: 1 tikvica, 1/2 krastavca, 1 mrkva, 1 nektarina, 150 gr. miks salata, 100 gr. kozji sir, 100 gr. jagoda

U činiji pomiješajte sastojke za preliv i miješajte ručnim blenderom. Zatim tikvice, krastavac i mrkvu isijecite na tanke listiće i stavite ih u posudu sa hladnom vodom i ledom. Ostavite ih u frižideru 2 sata, da postanu hrskaviji. Procijedite povrće, isjeckajte nektarinu i dodajte u tavu. Prelijte prelivom i pomiješajte sve sastojke. Na kraju dodajte sir, jagode i uživajte u obroku.

 

error: Content is protected !!