Sprema se “češljanje” Loch Nessa kako bi se konačno otkrila istina iza mitskog čudovišta

Tajna Loch Ness čudovišta mogla bi se konačno riješiti jednom zauvijek zahvaljujući timu međunarodnih znanstvenika koji namjeravaju “pročešljat” svjetski poznato škotsko jezero za znakove Nessieve DNK

Mitovi i legende divovskog čudovišta koji vreba u mutnoj vodi Loch Ness datiraju unazad 15 stoljeća. Međutim akademičar sa sveučilišta Otaga na Novom Zelandu spreman je otkriti misteriji drevnog jezera. Dr. Neil Gemmell planira sakupiti i skenirati 300 DNK uzoraka iz škotskog jezera kako bi dokazao ili opovrgnuo Nessieovo postojanje.

“Više od 1.000 ljudi tvrdi da su vidjeli čudovište.’ kaže doktor i dodaje da se možda nešto nevjerovatno tamo i krije.

Dr. Gemmell i njegovi suradnici izvući će uzorke morske DNK iz tri različitih dubina duž duljine jezera. Uzorci će se zatim otpremiti natrag u laboratorijima na Novom Zelandu, Australiji, Francuskoj i Danskoj da bi se analizirali i dokazala prisutnost “čudovišne DNK”.

DNK uzorci će se usporediti s bazom svih poznatih vrsta, iako je dr. Gemmell rekao da nema velika očekivanja. “Idem u ovaj pohod stavom, malo je vjerojatno da postoji čudovište, ali želim testirati tu hipotezu.’ rekao je Dr. Gemmell i nadodaje “Ono što ćemo dobiti je stvarno lijep pregled biološke raznolikosti Loch Ness.’

Postoje bezbrojne teorije koje objašnjavaju Nessieino tajanstveno postojanje. Neki vjeruju da je čudovište Loch Nessa dugo izgubljena relikvija doba dinosaura, točnije plesiosaura zarobljenog u jezeru. Drugi tvrde da je Nessie neka vrsta mističnog vodenog konja koji mijenja oblike ili samo drvo što je pogrešno identificirano kao čudovište.

No, lokalni stanovnik Adrian Shine uvjeren je da bi studija dr. Gemmella mogla pridonijeti vrijednim podacima vlastitim istraživanjima u projektu Loch Ness. “Siguran sam da će se naći neke vrste koje vjerojatno nisu opisane.’ tvrdi Shine i dodaje “Vjerojatnije je da su sve novootkrivene vrste bakterije.’ te “Ako se pronađe nešto drugo, i naglašavam ako, onda bi zapravo dobili dobru ideju o kakvom je biću, odnosno o kakvoj je vrsti životinje riječ.’

Shine je također komentirao kako bilo što na jezeru Loch Ness može biti protumačeno u legendarno čudovište. “Sve što vidite na a ne razumijete može biti vaše Loch Ness čudovište tog dana.”

Ukupno je zabilježeno 11 Nessieovih zapažanja samo 2017. godine, rekordan broj viđanja Loch Ness čudovišta u godini. Najranije spominjanje škotskog stvorenja datiraju iz Sv. Kolumba koji je kršćanstvo doveo u Škotsku u šestom vijeku.