Sportista Husein Imširović otkriva: Kako sam izliječio hipohondriju

 Prema mnogim procjenama, analizama i statistikama, polovina stanovnika naše planete ima problem sa hipohondrijom. Hipohondrija je psihički poremećaj čije je glavno obilježje pretjerana zaokupljenost tjelesnim funkcijama i strahovi od dobivanja ili imanja ozbiljnih bolesti, zasnovana na pogrešnom tumačenju tjelesnih simptoma. Sa Aurinim čitateljima svoju ispovijest o pobjedi hipohondrije, iskustvo je podijelio Husein Imširović, sportista iz Banovića.

– Iako ljudi misle kako su sportisti čeličnog zdravlja te da samim tim, ne boluju ni od kakve bolesti, pogotovo ne neke koja se odvija “u glavi”, istina je suprotna uvriježenom mišljenju, a ja sam živi dokaz – započinje svoju ispovijest Husein Imširović.
U ovom tridesetogodišnjaku iz Banovića, naši čitatelji prepoznaće profesionalnog biciklistu, aktivnog sportistu, zagovornika zdravog načina života.

Kad uši utrnu

Ovoga puta, umjesto savjeta za doprinos kvalitetnijeg načina života baziranih na vlastitom iskustvu, od Huseina dolazi jedna drugačija, nesvakidašnja priča. Bez imalo srama, Husein otvoreno govori kako je bio žrtva hipohondrije, sve učestalije “bolesti” 21. vijeka, te kako je nadvladao svoje vlastite demone.

– Zdravlje mi je bilo sasvim normalno do 6. mjeseca prošle godine kada su mi se javile neke male žgaravice. Malo sam trpio tu situaciju, čekao ne bi li sama prošla i na koncu, otišao na gastroskopiju. Tom prilikom mi je utvrđen Gerb prvog stepena.

Nalaz krvi pokazao je i prisutvo helikobakter pilori. Simptomi koje sam takođe počeo sve učestalije da osjećam bili su stezanje u prsima, vrtoglavice, glavobolje, utrnulost ušiju…sve to je izazvalo i panični osjećaj straha koji je bio neprolaznog karaktera.

– Onda sam počeo osjećat fascikulacije po tijelu (nevoljni trzaji mišića). Nisam znao da li je to novi simptom ili stari kojem tek sad pridajem pažnju.

Nevoljni trzaji i bol u testisu

– Sljedeće što me počelo mučiti je bol u lijevom testistu. Propadanje u preponama. Često me hvatala panika koja bi sve te simptome uvećavala. Bili su to baš dramatični momenti. Hipohondrija vas dovede u stanje introspekcije, vi ništa ne radite osim što osluškujete vaše tijelo.

– Zašto mi sad kuca srce ovako, zašto mi se sad ne spava, što li mi se ide u wc …- pitanja su koja izmoriše hipohondre, a riječ je uglavnom o sasvim normalnim tjelesnim funkcijama koje iz nekog razloga, u jednom momentu, hipohondri počinju posmatrati kao prijetnju i nešto nezdravo i nednormalno – priča Husein.

Husein otkriva da ga je kao većinu ljudi, strah bolesti, pa je hipohondrija neki razuman strah od karcinoma i slično, sve te strahove predimenzionirala.

– Non stop su me hvatale crne misli, već sam se vidio na hemoterapiji, kako me liječe od karcinoma mozga, pluća, testisa…U svemu tome, kreću obilaci ljekara, svih mogućih. Hrpa nalaza, koji su osim one helikobakter pilory, bili sjajni, ali hipohondru to nije dovoljno. Hipohondar traga dalje, kopa, misli kako su nalazi zamijenjeni, pogrešni…

Nalazi dobri, a meni sve gore

– I, jedan po jedan nalaz stiže. Krvna slika je ok . Krvni pritisak odličan, kičma perfektna, puls i disanje savršeni, ph vrijednost i krvna slika ekstra, ne pijem, ne pušim, ne drogiram se… živim zdrav život, treniram zdravlje. S vidom je sve perfektno (mislio sam da možda od očiju dolaze vrtoglavice). Takođe, na desnoj nozi nekakav mladež, flekicu, imam godinama, ali u fazi hipohondrije, ja sam i od te flekice  – pomislio na najgore. Karcinom?! Svrbilo me neprekidno.

– Tada sam počeo piti lijek Misar protiv anksioznosti (na prirodnoj bazi) i dosta mi je pomagalo, opuštalo me. Ipak, sa 30 godina nisam htio biti ovisnik o tabletama. A onaj pritisak, tegoba nekakva u prsima, nije se povlačila – priča Husein.

Nakon što nijedan nalaz ni pretraga nije odgovorila potvrdno na njegov u sumnju, Husein odlazi psihologu.

– Ljekar opće prakse me poslao psihologu rekavši da je kod mene klasični slučaj anksioznog poremećaja i hipohondrije, jer da su svi simptomi koje sam osjećao bili istiniti, to bi značilo da sam jako bolestan i da bi se na krvi ili nekom drugom nalazu to vidjelo. A nalazi su bili perfektni. Apetit odličan, (vegetarijanski ), nisam ništa smršao niti se udebljao zadnjih 10 god. Vagao sam 77 kg ali, osjećao sam se stalno umoran, iznuren. S druge strane, nisam znao ni  da li to umišljam jer, ako sam umoran, kako sam prelazio bajkom po 200 kilometara?

Svo ovo vrćenje u krug dovelo je na minimum kvalitetu Huseinovog života. Život u strahu, misli fokusirane samo na bolesti kojih nije bilo…

– Godinu dana je to trajalo i dojadio sam i Bogu i narodu. Ukućanima posebno. Rekli su mi da me više ne mogu slušati, da mi nije ništa, da brinem bezveze i da sam hipohondar. A hipohondra to dotuče jer misli kako ga niko ne razumije.

– No, ta reakcija okoline me nagnala da malo istražim šta je hipohondrija. Pročitao sam da je to poremećaj kod kojeg je pojedinac, potpuno zaokupljen strahom od teške i ozbiljne bolesti. Na svaki i najmanji simptom, najčešće pretjerano reaguje, te ga doživljava kao dokaz za svoje uvjerenje. Hipohondrija podrazumijeva da osoba nema voljnu kontrolu nad svojim osjećanjima. Hipohondar u tom smislu obraća pažnju na bol ili simptome koje netko drugi ne bi ni primijetio i zaista ta osoba bol osjeća, ne glumi. U svemu pročitanom sam sebe pronašao i prepoznao. Uznemirujući osjećaj, napad panike, teško disanje, lupanje srca, grč u želucu…sve mi jeste, a ništa mi nije?!

– Kad sam to spoznao, počeo sam korjenito raditi na sebi. Ukratko ću navesti sve što je meni pomoglo da se riješim hipohondrije. Želim na ovaj način skrenuti pažnju na ovo vrlo učestalo stanje, a ako moja priča nekome pomogne i odvede ga na put izliječenja, moje će zadovoljstvo tim veće biti – kaže Husein.

Prihvatite svoje stanje ali se ne mirite s njim

Prvi korak u njegovom procesu ozdravljenja bilo je prihvaćanje bolest.

– Rekao sam si, nemaš nikakvu bolest, sve si umislio. Ok, idemo sad dalje. Drugi korak je prihvaćanje postojanja dva tijela, fizičkog i duhovnog. Naime, ako shvatimo da postojimo iz dva tijela, fizičkog i duhovnog, i da, ako je jedno u problemu, učinit će problem i drugom, onda shvatamo kako je bitan balans. Ne kaže se džaba, kakve su ti misli, takav ti je život. Šta jedeš, odrazi se na fizički dio, šta misliš – na psihički.

– Sada znam da stresom, brzim načinom života, nezdravim životom, negativnim mislima i emocijama možemo dobiti razne bolesti, a isto znamo da pozitivnim načinom života, pozitivnim razmišljanjem, možemo izliječiti od raznih bolesti.

– Preventivno djelovanje protiv očekivanih i neočekivanih stresova bi trebalo postati rutinska praksa svakog čovjeka, u obliku relaksacije, meditacije, kontemplacije ili pozitivnih subliminalnih poruka. Čovjek je projekcija svemira, kako kažu stari narodi. Makrokozmos se ogleda u mikrokozmosu. Glavni zakon svemira jest – entropija. Od stanja većeg reda stalno se kreće prema stanju povećanog nereda a taj proces je starenje. Kako vrijeme odmiče, ljudski organizam zapada u sve veći nered, degeneriraju se procesi koji ga održavaju zdravim i on neumitno kliže prema bolesti, nemoći i konačno, smrti. Zato dragi moji, prvo prihvatite bolest, a onda recite stresu koji je okidač svih bolesti – ne.

– Dalje, o problemu treba razmišljati kako bi se došlo do izlječenja ali ne na način introspekcije, da se bojimo i sjene svoje. Negativne misli samo privlače i pogoršavaju bolest.

Umjesto horora, birajte komediju

– Okružite se pozitivnim ljudima, ljudima koji se smiju i koji će i vas nagnati na smijeh, ljudima koji pričaju viceve, a ne kukaju o teškom životu. Htjeli ne htjeli, vi s takvim ljudima potpadate u jednu lošu šablonu iz koje se teško izlazi.

– Bavite se sportom! Pozitivne misli, pozitivna energija pozitivnih ljudi, pozitivan sadržaj na TV-u, zdrava ishrana – sve to doprinosi vašoj jakoj psihi.

– Prekinite kontakt sa svakom negativnom osobom, nebitno je li u pitanju komšija, radni kolega, rođeni brat!

– Svaki dan pokušajte biti duhoviti, nasmijte druge i sebe sa njima, na ulici pozdravljajte ljude i dijelite im osmijeh. Ako ste zaboravili smijati se, ne brinite, naučit ćete. Pročitao sam kako se treba isprva smijati na silu. Mozak ne prepoznaje spontan ili usiljen smijeh, te počne lučiti hormone sreće i zadovoljstva. Jednom kad se opustite, počnete disati duboko i smijati se, nećete nikad poželiti horor film da odgledate ili crnu hroniku u novinama da pročitate.

– Proširite krug svojih interesa. Upišite kurs francuskog jezika! Kurs lončarstva, šivanja, kuhanja, bilo šta, nebitno imate li interes za to. Možda će se interes javiti, možda spoznate da ste prirodno talentirani za jezike. Kako ćete znati ako ne probate?

– Upoznajte nove ljude, naučite razmišljati racionalno, izučavajte, čitajte, zaokupirajte sami sebe na pozitivno, na obavezu, rad, onaj ko ne radi ništa postaje na kraju ništa. Postoje radne terapije. Od dokonog ležanja u krevetu postajete bolesni. Pokrenite mišiće, oznojite se, to takođe luči hormon sreće. Jeste li ikad na građevini vidjeli nekog depresivnog radnika, utučenog? Ne, oni rade, znoje se, cijeli dan na hljebu i pašteti i opet sretni. Pogledajte čovjeka koji cijepa drva, kako je energičan? Ne drži onu sjekiru mlako, učmalo…

Odaberite minerale i vitamine

– Sport i fizička aktivnost je jako bitna jer trening i fizička aktivnost potiču lučenje pozitivnih hormona sreće i zadovoljstva, endorfin, serotonin dopamin.

– Takođe, jako je bitno da se zdravo hranite. Sigurno ste čuli za depresivnu hranu, a to je sve ono što je i nezdravo, a to su rafinisane namirnice (masna mesa, suhomesnati proizvodi, salame, kobasice, paštete, bijeli šećer, bijela so, rafinisano ulje, velike količine kofeina, previše alkoholnih pića), kao i pušenje. A samim tim konzumiranjem te hrane osjećat ćemo se loše, zato odaberite zdravu ishranu, vitamine i minerale.

– Da bismo se uspješno nosili sa stresom i stresnim situacijama, treba da jedemo hranu koja sadrži: kalcijum, magnezijum, vitamin C, vitamin B-6, vitamin B-12, triptofan, folnu kiselinu, cink, esencijalne masne kiseline. Sve ovo sam na sebi primijenio i danas mogu reći: nikad nisam bio zdraviji ni sretniji. Upamtite, vi niste hipohondar, vi ste to samo umislili. Kod doktora nema lijeka za ovo stanje, jedini je lijek je da povjerujete kako vam nije ništa. Ja sam sve ove savjete čuo od ljudi koji su prošli isto ili swlično, čitao, izučavao i primijenio i – rezultati su tu. Zdrav sam, ne pijem lijekove, ne zovem hitnu pomoć ako se nakašljem – kaže na kraju Husein.

Riješio sam se i helikobakter pilori
Helicobacter sam pobijedio za 14 dana s dva ili tri različita antibiotika (amoksicilin, klaritromicin ili metronidazol) i jednim dodatnim lijekom iz grupe tzv. inhibitora protonske pumpe. Svi se lijekovi uzimaju dva puta dnevno u trajanju od 10 do 14 dana …Jednom izliječena Helicobacter pylori infekcija vrlo se rijetko ponovo dobije, osim kod djece mlađe od 5 godina. Svođenjem stresa na minimum, i ova se bakterija može održati pod kontrolom!

Adnan Hasanović, doktor medicine:
Hipohondrija je morbidni strah od nepostojećih bolesti
– Hipohondrija je, historijski gledajući, poznata još od doba stare Grčke. Sama riječ predstavlja složenicu grčkih riječi hypo” što znači ispod te chondros što znači hrskavica rebara  – upravo zbog pritužbi bolesnika na simptome smještene u toj regiji. Ime je zadržano do danas. Prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti i psihičkih poremećaja, hipohondrija se danas svrstava u oblik somatoformnog psihičkog poremećaja karakteriziranog preokupacijom tjelesnim funkcijama i morbidnim strahom bolovanja od ozbiljne bolesti.
Kod ovog poremećaja osoba obraća preveliku pažnju na normalne fiziološke procese (kao što su srčani rad, nadutost, grčevi ili znojenje) doživljavaju i interpretiraju kao nenormalne, ugrožavajuće ili opasne, što izaziva intenzivan hipohondrijski strah.
Nakon mnogih (nerijetko nepotrebnih i skupih) pretraga koje ne pokazuju patološka odstupanja, hipohondri se upućuju psihijatru – pojasnio je za Auru definiciju hipohondra doktor mediicne Adnan Hasanović.

(E. K./aura.ba)