Spontano ljudsko samozapaljenje – Jezivi fenomen koji šokira forenzičare širom svijeta

Spontano ljudsko izgaranje, spontano ljudsko sagorijevanje ili samozapaljenje pojam je kojim se objašnjavaju neobične smrti nastale zapaljenjem ljudi i izgaranjem vatrom bez očitog vanjskog uzroka. Još neobičnija je činjenica da se vatra nikada ne širi na predmete u blizini.

Majkl Faherti, 76-godišnji penzioner 22.decembra 2010. godine,  pronađen je kako leži licem prema podu pored kamina u svojoj dnevnoj sobi u Galway-u u Irskoj. Osim njegovog potpuno ugljenisanog tijela, policija nije našla nikakvu štetu u kući.

Dr. Kieran McLoughlin, forenzičar iz bolnice West Galway, tada je izjavio kako je ovo prvi put u njegovoj 25. godišnjoj karijeri da je za uzrok smrti morao napisati spontano ljudsko sagorijevanje, i da vjeruje kako je to prvi takav zabilježen slučaj u Irskoj.

Spontano ljudsko sagorijevanje se događa kada objekat – u ovom slučaju ljudsko biće – plane zbog unutarnjih hemijskih reakcija, bez da se zapali od vanjskog izvora topline ili plamena.

U skoro svim slučajevima žrtve su potpunosti izgore, a uglavnom se to dogodi u njihovim kućama, dok je malo ili nimalo štete zabilježeno u samim kućama žrtava.

U zadnjih tristo godina prijavljeno je na stotine slučajeva smrti uzrokovanih spontanim ljudskim sagorijevanjem iako je samo nekolicina od njih obrađena na zadovoljavajući način od strane stručnjaka.

Jezivi slučaj u Irskoj je zbunio forenzičare i stručnjake jer je žrtva bila skoro u potpunosti izgorena,od nje je ostao samo crni prah a na njegovom tijelu nikada nije pronađen uzrok vatre. Kamin pored kojeg je nesretni starac pronađen također nije bio uzrok zapaljenja.

Na istražnom sudu forenzičari su izjavili  kako nije pronađena ni kap goriva koje je moglo izazvati vatru, i ništa što bi upućivalo na eventualno ubistvo.

Vatra koja je ubila gospodina Faherty-ja je bila lokalizirana samo na dio dnevne sobe gdje je on sjedio. Jedini tragovi vatre su bili vidljivi na njegovom tijelu koje je u potpunosti izgorjelo te dio plafona tačno iznad njega i dio poda tačno ispod njega.

Patolog doktor Grace Callagy je primijetila u post mortem nalazima da je gospodin Faherty bolovao od dijabetesa (tip 2) i hipertenzija ali je zaključeno da sigurno nije umro zbog zatajenja srca.

Dr. McLoughlin je rekao kako je morao istraživati medicinske knjige i napraviti dodatna istraživanja kako bi pokušao naći drugo objašnjenje.

On je rekao kako je provjerio neke stavke u medicinskim knjigama gdje se navodi za slučajeve spontanog ljudskog sagorijevanja da se takvi slučajevi gotovo uvijek dogode u blizini kamina ili dimnjaka.

„Ovaj slučaj je detaljno istražen i ne ostaje mi nego da zaključim kako ovo spada u kategoriju spontanog ljudskog sagorijevanja, za koje nemamo adekvatna objašnjenja,“ dodao je McLoughlin.