Spomenik o kojem svijet priča: POGLEDAJTE ZLATNU SKULPTURU PSA ALABAI IZ TURKMENISTANA (video)

Gurbanguli Berdimuhamedov, predsjednik Turkmenistana počastio je svoju omiljenu rasu pasa najvećim priznanjem – divovskom zlatnom skulpturom, piše Bi-Bi-Si.Kip psa alabai (srednjeazijski ovčar) je visok šest metara.

Vijest o tome stigla je do svih krajeva svijeta i zabavila korisnike društvenih mreža. Alabai je domaća turkmenistanska pasmina i proglašen je nacionalnom baštinom te zemlje.

To nije prvi put da je predsjednik počastio ovu pasminu – prošle godine im je posvetio i knjigu. Kip psa se nalazi u stambenom području izgrađenom za državne službenike, navodi Eurasianet.

Sadrži LED ekran s video snimcima pasmine u različitim situacijama. Nejasno je koliko je izgradnja kipa koštala.Državni mediji kažu da kip odražava “ponos i samopouzdanje” ove rase.

Tokom otkrivanja spomenika, jednom malom dječaku uručen je alabai, koji je službeno naveden kao neprocjenjivo bogatstvo nacionalne baštine zemlje, zajedno s ručno izrađenim tepisima i drevnom pasminom trkačkih konja Ahal Teke.

Predsjednik je u više navrata govorio i o svojoj ljubavi prema lokalnim konjima Ahal Teke, poznatim po svojoj ljepoti i izdržljivosti. 2015. godine otkriven je zlatni kip predsjednika koji jaše na konju.

Berdimuhamedov povremeno pokloni pokojeg konja ili štene vođama “prijateljskih” nacija, a među dobitnicima takvih darova bili su pokojni uzbekistanski predsjednik Islam Karimov, ruski Vladimir Putin i katarski emir.

Berdimuhamedov je kritikovan zbog načina na koji se ophodio prema psu kojeg je darovao Putinu nakon što se videozapis incidenta iz 2017. godine proširio internetom. Naime, psića je prilično grubo uhvatio za šiju i tako držao u vazduhu.Iako

Turkmenistanci alabai pasminu, obožavaju, život tih pasa nerijetko je jako težak jer često učestvuju u krvavim borbama pasa.

 

error: Content is protected !!