SPOMENAR: SILVANA ARMENULIĆ I ĐORĐE MARJANOVIĆ – DVIJE LEGENDE ZA SVA VREMENA

Silvana Armenulić

Kako vrijeme prolazi, neke požutjele fotografije postaju sve draže i cjenjenije. Ovo su detalji iz 1972. godine kada su dvije legende Silvana Armenulić i Đorđe Marjanović nastupali na velikim spektakularnim turnejama od Triglava do Đevđelije. Slika je nastala negdje na Jadranu u sklopu turneje „Melodije Jadrana 72“.

Bilo je vrlo zanimljivo pratiti ovo dvoje popularnih i specifičnih umjetnika. Svojim imidžom i scenskim nastupima dotadašnju estradnu scenu su okrenuli naglavačke. Silvana forsirala seksi imidž, a Đole šarm…

Njih su na turnejama dočekivali „Silvanisti“ i „Đokisti“ – članovi njihovih klubova obožavalaca. Oni su bili uzori izvan politike, vjere i nacionalnosti… A sve što su otpjevali pretvaralo se u zlato i trajno umjetničko djelo.

Šteta što nisu nigdje sačuvani snimci kada njih dvoje zajednički pjevaju ili se nadpjevavaju izvodeći starogradske pjesme i romanse.

Sudbinski su bili predodređeni da im otimaju nagrade i priznanja, zabranjuju pojedine pjesme. Đurđu su uzeli nagradu „Oskar popularnosti“, Silvani titulu „Pjevačica 72. godine“, i jednom i drugom su čak neke pjesme skidali s programa…

Šta su postigli? Oni koji su to nekada zabranjivali danas ne postoje!

Silvana Armenulić i Đorđe Marjanović

A Silvana i Đorđe žive, dočekuju i ispraćaju nove generacije kao umjetnici pred čijom ljepotom i glasom niko ne može biti ravnodušan.