Spomenar: KAKO SU ŠABAN I MIROSLAV OBILJEŽILI JUBILEJ 25 GODINA UMJETNIČKOG RADA U SARAJEVSKOJ ZETRI

Bilo je to 1991. godine u sarajevskoj “Zetri”, kada su prvi put u karijerama nastupili zajedno pred publikom. Veličanstvenih pola sata njihovog natpjevavanja zabilježeno je i na video snimku

Minulih dana sve je bilo u znaku tragične smrti velikog Šabana Šaulića. Otišao je veliki umjetnik i veliki čovjek, mada se u medijima, nažalost, najmanje pričalo o njegovim umjetničkim dostignućima i djelima. Sve se svodilo na tugu u porodici, slike uplakanih kolega, ponekad se pribjegavalo i neprimjerenim ekskluzivitetima.

Da nije bilo Šabana ne bi isplivali u prvi plan Behljulj Behljulji, alijas Beki Bekić, koji je u “svojih pet minuta medijske slave” zatalasao javnost pričom o navodnoj radosti pojedinih bosanskih pjevača, zatim Hasan Dudić, bliži rođak Šabana Šaulića, koji godinama sa njim nije govorio, a danas nakon mrtvog Šabana priča sve najljepše o njemu. (za Šabanovog života nije tako pričao).

Ali, to je tema za neku drugu priliku. U našem spomenaru prisjetili smo se 31. januara 1991. godine. Pronašli smo i video snimak na kojem Šaban Šaulić i Miroslav Ilić zajedno nastupaju pred petnaestak hiljada u sarajevskoj dvorani “Zetra”. Riječ je o tradicionanoj priredbi “Naj hit 91 – Zlatni sabor”, koju su zajednički organizovali tada najslušaniji Radio Ilijaš i najčitaniji časopis “Sabor”.

Oni su nastupili u revijalnom dijelu, inače takmičarske priredbe, na kojoj su nagrade uzeli Ana Bekuta, Ceca, Esad Plavi…

Zanimljivo je da do tada, iako su bili najpopularniji u narodnjačkoj branši, Šaban i Miroslav nikada nisu zajedno nastupali. Nisu se sretali čak ni na takmičarskim priredbama ili festivalima. Prećutno su izbjegavali takve nastupe, jer tada je bio veoma bitan redoslijed nastupa. Nikada se nije znalo kako će publika reagovati na slijedećeg izvođača, poslije Šabana, ili obrnnuto. A na estradi su bili prisutni 25 godina, obilježavali su dvije i po decenije umjetničkog rada.

Dakle, postojalo je određeno rivalstvo, koje oba umjetnika nikada nisu javno iskazivala!
Ideju o zajedničkom nastupu Šabana i Miroslava u “Zetri” umjetnicima je predložio novinar Ekrem Milić, tada urednik emisije “Naj hit” u Radio Ilijašu, producent projekta i novinar “Sabora”.

Obojica su ideju podržali s oduševljenjem. Čak nisu tražili ni honorar ili dnevnice za nastup – sjeća se tih vremena Milić i dodaje da su obojica tog 31. januara prvi stigli na generalnu probu tačno u 12,00 h. Sa orkestrom Miće Nikolića su uvježbali repertoar, napravili raspored pjesama i do kraja ostali na generalnoj probi.

O atmosferi sa tog nastupa u “Zetri” suvišno je trošiti riječi; Šaban i Miroslav raspoloženi, publika prezadovoljna, delirijum u dvorani…

“Ovo mi je jedan od najljepših trenutaka u karijeri – kazao je Šaban, koji je inače bio škrt u iznošenju utisaka nakon nastupa.

“Hvala Sarajevo, hvala autorima projekta – zahvalio se i Miroslav.

Ubrzo će BiH zahvatiti četvetogodišnja ratna stradanja. “Zetra” će izgorjeti, ali će ostati vječita uspomena na ovaj spektakularni nastup dva velikana.

 

https://www.youtube.com/watch?v=sBnIpIEkGdg